Početna Novosti 340 pregleda

Subaru ne želi sam proizvoditi električne aute: 'Previše je riskantno'

FOTO: Subaru

Partnerstvo s Toyotom pomoći će zadržati niske troškove istraživanja i razvoja, omogućujući Subaruu da zadrži veći dio svoje novostečene dobiti

Subaru još nije spreman samostalno proizvoditi električna vozila. Zato će električne alternative nastaviti nuditi u suradnji s Toyotom. Upravo je proširena njihova suradnja oko električnih modela te će u budućnosti nastati još tri zajednička električna crossovera/SUV-a. Subaru već ima model Solterru (slike u članku) koja je "brat blizanac" Toyote bZ4x.

“Trenutno je prilično teško predvidjeti kako će se dalje odvijati stvari s električnim vozilima”, rekao je izvršni direktor Subarua Atsushi Osaki za Automotive News. “Postoji veliki rizik ako se odlučimo ići sami na ovom polju. Vodili smo razgovore s Toyotom i složili smo se da je bolje smanjiti rizike kroz zajednički razvoj.”
Author: Subaru foto: Subaru
Ovo partnerstvo nije iznenađenje za Subaru i Toyotu, budući da su dugo bili partneri za razvoj i proizvodnju drugih vozila. Subaru BRZ i Toyota GR86 njihovi su najpoznatiji mehanički blizanci. Također, ove dvije tvrtke zajednički su razvije potpuno električne modele Subaru Solterra i Toyota bZ4X. Njih proizvodi Toyota u svojoj tvornici Motomachi u Japanu. Sljedeća tri zajednička električna automobila navodno će se će proizvoditi Toyota u Sjedinjenim Državama.

Partnerstvo s Toyotom pomoći će zadržati niske troškove istraživanja i razvoja, omogućujući Subaruu da zadrži veći dio svoje novostečene dobiti. Operativni profit Subarua u proteklih 12 mjeseci iznosio je ukupno 3,06 milijardi dolara, s neto prihodom do 2,55 milijardi dolara, što je najveći porast za marku od 2016. godine. Sa stabilnom prodajom i ogromnim profitom, Japanci ne žele previše izazivati sudbinu, osobito s električnim vozilima .

Author: Subaru foto: Subaru

“Iako smo se usmjerili prema električnim vozilima, smatramo da je istovremeno važno prodavati proizvode s unutarnjim izgaranjem. Dakle, već imamo planove za proširenje naše hibridne linije proizvoda," zaključio je Osaki. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.