Početna Novosti 872 pregleda

Teslino čudovište na cesti. Tri puta snažnije od konkurenata

FOTO: Tesla Motors

Kamion do 96,5 km/h prazan ubrza za nevjerojatnih pet sekundi, a pod punim opterećenjem od 37.195 kilograma za okruglih 20 sekundi

Tesla Motors je krenuo s isporukama svojeg prvog kamiona nazvanog Tesla Semi. Na velikom događaju koji je organiziran tom prilikom otkriveni su mnogi tehnički detalji o ovom monstruoznom kamionu koji bi, Tesla se nada, primijeniti svijet cestovnog transporta.

Sama snaga kamiona nije otkrivena, no iz Tesle su se pohvalili da Semi ima tri puta veću snagu od teških dizelskih kamiona što bi značilo negdje između 1200 i 2000 KS. Zahvaljujući toj snazi kamion do 96,5 km/h prazan ubrza za nevjerojatnih pet sekundi, a pod punim opterećenjem od 37.195 kilograma za okruglih 20 sekundi što je impresivan podatak.

Author: Tesla Motors foto: Tesla Motors

Kakvu korist prijevozničke tvrtke i vozači kamiona mogu imati od toga Tesla je prikazala na videu snimljenom na Donner Passu na planinama Sierra Nevada. Uspon od 6 posto potpuno natovaren kamion savladava bez usporavanja, te s lakoćom pretiče ostale dizelske kamione. Tu situaciju možete vidjeti na 37. minuti ovog videa: 

Tesla Semi svoju snagu može zahvaliti sustavom sa tri električna motora. Motori pokreću drugu i treću osovinu kamiona, dva od njih (na trećoj osovini, jedan motor po kotaču) služe za ubrzanje i veliko opterećenje, a treći je motor (na drugoj osovini) zadužen za održavanje konstantne brzine na autocesti. 

 

Dodatna prednost u odnosu na klasične dizelske kamione je regenerativno kočenje zbog kojeg se osjetno štede kočnice te se smanjuje mogućnost njihovog pregrijavanja. Zbog toga Tesla Semi i nizbrdo može biti brži od drugih kamiona. 

Author: Tesla Motors foto: Tesla Motors

Neke komponente, primjerice motore, invertere, toplinsku pumpu i infotainment sustav za svoj novi Semi Tesla je preuzela sa svojih električnih automobila te ih samo modificirala. 

Tesla navodi da je potrošnja energije 124 kWh na 100 kilometara što je otprilike šest do sedam puta više nego kod prosječnog električnog automobila. Nude se varijante s dvije baterije. Manja omogućuje doseg od 483 km, a veća 804 km. Oba dosega su za potpuno opterećena vozila, a Tesla je prije nekoliko dana objavila video kojim dokazuje tvrdnju o dosegu.

Kapaciteti baterije nisu otkriveni, no lako ih je izračunati iz ovih podataka o potrošnji i dosegu. Verzija s manjim dosegom ima bateriju kapaciteta od oko 600 kWh, a ona s većim oko 1000 kWh (1 MWh).  Na ultrabrzim (specijalnim) punionicama baterija se do 70 posto napuni za 30 minuta, a Tesla tvrdi da će prijevoznici uz Semi uštedjeti oko 200.000 dolara na gorivu tijekom tri godine korištenja. 

Cijena modela s osnovnom baterijom je oko 150.000 dolara, a onaj s većom košta oko 180.000 dolara. Tesla ove godine planira proizvesti 100 primjeraka svoje nove zvijeri, a Elon Musk Tvrdi da će već 2024. proizvoditi 50.000 primjeraka godišnje. Ostaje za vidjeti kako će tržište reagirati i hoće li prijevoznici zaista iskazati tako velik interes. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.