Početna Novosti 1674 pregleda

Tužili Toyotu: Pri izradi auta koristili nekvalitetne materijale

Toyota

Nakon Dieselgatea, nova afera stiže iz Japana u redakciji popularne Toyote. Optuženi su za upotrebu nekvalitetnog aluminija i čelika čime su prekršili Zakon o zaštiti potrošača...

Tvrtka Kobe Steel | Author: kobesteel foto: kobesteel

Toyota se ovih dana našla na "tapeti" američkih potrošača zbog navodne upotrebe lošijih materijala pri proizvodnji svojih vozila namijenjenih za američko tržište. Kobe Steel, tvrtka s kojom Toyota ali i mnogi drugi proizvođači surađuju nabavljala je aluminij i čelik čija je kvaliteta daleko ispod standarda koji je propisan. Na taj su način prekršili Zakon o zaštiti potrošača ali i svjesno prevarili sve svoje klijente.

Toyota Land Cruiser | Author: kobesteel foto: kobesteel

Sve je dobilo i svoj sudski epilog, kada su na federalnom sudu u San Franciscu dvojica kalifornijskih državljana pokrenula tužba protiv Toyote. Na taj su način odlučili postati direktni zastupnici za sve one kupce pogođenih modela poput Camryja, Priusa, Land Cruisera pa čak i nekih Lexusovih modela.

Toyota Prius | Author: kobesteel foto: kobesteel

Već spomenuti Kobe Steel priznao je kako su opskrbljivali čak 500 svojih klijenata materijalima čija je kvaliteta niža od zakonski propisane.U tužbi stoji kako je Toyota obvezna iznošenju podataka o kvaliteti upotrebljenih materijala ako oni ne ispunjuju zakonske kriterije s obzirom na to da se u reklamnom materijalu i tehničkim specifikacijama garantira sigurnost i besprijekorna kvaliteta.

Toyota | Author: Car and Driver Blog foto: Car and Driver Blog

Također, potrošači naglašavaju kako su Toyota i Kobe Steel od prvog dana imali sve podatke te da je riječ o klasičnom primjeru udružene prijevare. Tužba čiji sadržaj broji 40 stranica detaljno iznosi na koji su način upotrebljavani materijali lošije kvalitete te se zahtjeva poprilična odšteta uz kažnjavanje tuženih tvrtki.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.