Početna Novosti 1899 pregleda

U Japanu veći porezi na električne aute. Slijedi i Europa?

Test Nissan Leaf
FOTO: Danijel Berković/PIXSELL

Naime, u proračunu nedostaje sve više novca zbog toga što su porezi na električne automobile vrlo mali

Vlasti u Japanu su se našle u problemima zbog sve većeg broja električnih automobila na cestama. Naime, u proračunu nedostaje sve više novca zbog toga što su porezi na električne automobile vrlo mali. Zbog toga vlasti u Japanu razmišljaju drastično povisiti poreze na električne automobile. 

Japan ima vrlo visoke poreze na osobna vozila. Za automobile s motorom na fosilna goriva oni iznose do 110.000 jena (oko 800 eura) godišnje ovisno o snazi motora, no vlasnici električnih automobila moraju plaćati samo 25.000 jena (oko 170 eura)  godišnje bez obzira na snagu motora. U Japanu gdje na cestama ima gotovo 80 milijuna vozila porez na njih igra veliku ulogu u državnom proračunu. Zbog toga što je sve više električnih i sve manje konvencionalnih automobila u Japanu u proračunu svake godine nedostaju stotine milijuna eura poreza.

Author: Nikola Ćutuk/PIXSELL foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Japan će ove godine samo od poreza na automobile ubrati oko 10 milijardi eura, no taj iznos je čak 14 posto manji nego prije 20 godina. Ti porezi se uvelike koriste za održavanje cestovne mreže, a upravo električni automobili su mrežu uništavaju najviše zbog njihove više mase. 

Prema tvrdnjama Nikkei Asia Japan će za električne automobile također uvesti poreze ovisno o snazi po čemu će se oni približiti onima za konvencionalne automobile. 

Vlasnici električnih vozila su, razumljivo. ogorčeni. Kao i u drugim državama svijeta, mnogi od njih su električne automobile odabrali zbog manjih troškova i drugih povlastica, no kako broj električnih auta raste troškovi su sve veći, a povlastica je sve manje. Države, ali  i automobilska industrija, će se teško odreći svojih prihoda. Za očekivati je da će i europske države uskoro početi približavati poreze i druga davanja na električne automobile onima za automobile na fosilna goriva. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.