Početna Novosti 542 pregleda

Veliki europski grad zabranjuje vožnju benzincima i dizelašima

FOTO: Canva

Zabrana bi trebala stupiti na snagu tijekom 2025. godine čime se građanina daje određeni period kako bi se pripremili i razmislili o alternativnom vozilu ili prijevozu

Iako prelazak na električna vozila definitivno ne ide onom brzinom koju su si zamisli birokrati u EU i neki čelnici velikih auto kompanija, vlasti će već pronaći način kako da što vise ljudi natjeraju na “zelenu automobilsku tranziciju”, htjeli oni to ili ne.

U mnogim gradovima u EU zabranjena je vožnja starijih dizelaša, u nekima, kao u Londonu, vlasnici benzinaca i dizelaša moraju svakodnevno plaćati popriličnu naknadu kako bi se vozili gradom, a sada je na red došlo i potpuno zatvaranje velikih gradova za sve benzince i dizelaše.

Stockholm, glavni grad Švedske, je najavio zabranu vozila s dizelskim i benzinskim pogonom u cijelom središtu grada, izvijestio je američki portal Semafor.com.

Zabrana bi trebala stupiti na snagu tijekom 2025. godine čime se građanina daje određeni period kako bi se pripremili i razmislili o alternativnom vozilu ili prijevozu.

Sto se kombija tiče, njima će vožnja niti dopuštena i s hibridnim pogonom, a vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije neće imati nikakva ograničenja. Također, zabrana se neće odnositi na osobe s invaliditetom koje će također smjeti voziti što žele, navodi The Guardian.

Zabrana se neće odnositi na cijeli grad već samo za centar grada. Zamjenik gradonačelnika Stockholma zadužen za promet, Lars Stromgren, najavio je ovaj potez i rekao da trenutni uvjeti na cestama predstavljaju "potpuno neprihvatljivu situaciju", napominjući da zagađeni gradski zrak "uzrokuje da bebe imaju plućne probleme, a starije osobe prerano umiru".

Potpuno električna vozila će smjeti voziti centrom grada bez ograničenja. Kritičari smatraju politiku Stockholma preekstremnom. Švedska konfederacija transportnih poduzeća priopćila je da je gradska vladajuća politička stranka u "prevelikoj žurbi" s daljnjim smanjenjem emisija.


Ekološke zone u raznim gradovima pokazuju dobre rezultate kada je riječ o smanjenju zdravstvenih problema povezanih s onečišćenjem zraka. Nedavna studija koju je proveo The Lancet otkrila je da je pet od osam proučavanih zona u raznim gradovima pokazalo smanjenje problema sa srcem i cirkulacijom, s manjim brojem prijema u bolnicu zbog srčanih i moždanih udara. London je, na primjer, doživio pad od 19 posto štetnih čestica koje se nalaze u prljavom zraku u cijeloj zoni ultra niskih emisija otkako je program pokrenut 2019. Europa će zbog toga uvelike povećati broj ekoloških zona. Očekuje se više od 500 novih zona u gradovima diljem EU do 2025. godine.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.