Početna Novosti 525 pregleda

Volkswagen napustio Rusiju. Prodao tvrtku i veliku tvornicu

FOTO: Volkswagen

Cijena nije objavljena no pojavile su se informacije da je Avilon platio oko 125 milijuna eura za kupnju Volkswagenove tvrtke i tvornice s godišnjim kapacitetom od 225.000 automobila

Početkom ruske agresije na Ukrajinu većina zapadnih tvrtki prekinulo je poslovanje u Rusiji, a među njima su bile i sve značajne automobilske tvrtke. Nakon "zamrzavanja" poslovanja mnoge od njih su se i potpuno povukle prodajući ili napuštajući svoju imovinu i tvornice. Njima se sada pridružio i Volkswagen. 

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Njemački proizvođač je 3. ožujka prošle godine zaustavio proizvodnju u svojim tvornicama u Rusiji i prekinuo izvoz svojih automobila u tu državu. Sada su se odlučili potpuno povući i prodati svoju imovinu u Rusiji. Volkswagen je tako prodao sve dionice svojih tvrtki u Rusiji i svoju veliku tvornicu lokalnom uvozniku i prodavatelju automobila Avilon. Cijena nije objavljena no pojavile su se informacije da je Avilon platio oko 125 milijuna eura za kupnju Volkswagenove tvrtke i tvornice s godišnjim kapacitetom od 225.000 automobila u gradu Kalugi. 

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

U kratkom priopćenju za medije Volkswagen je objavio da su prodaju odobrile ruske vlasti te da su u nju uključene njihove strukture za proizvodnju i distribuciju automobila i dijelova, skladišta i odjel za financiranje kupnje automobila s pripadajućim zaposlenicima. Samo u tvornici u Kalugi Volkswagen je imao 4000 zaposlenika, a oni su od prestanka proizvodnje prije više od godinu dana nastavili primati plaće iako većina njih nije ništa radila. 

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Ako su glasine o iznosu od 125 milijuna Eura istinite onda je tvrtka Avilon ruski Volkswagen kupila za "bagatelu". Prema izvješću The New York Timesa, Volkswagen je potrošio čak 774 milijuna Eura samo za izgradnju tvornice u Kalugi koja je otvorena 2007. godine. 

Prije invazije na Ukrajinu automobilska industrija u Rusiji je bila prilično jaka. Automobilska industrija je u 2021. godini u Rusiji imala oko 300.000 zaposlenih, a u povezanim tvrtkama radilo je još oko 3,5 milijuna ljudi. Nakon napada na Ukrajinu ruska proizvodnja automobila je pala za čak 77 posto. 

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Ne zna se je li Volkswagen u svojem ugovoru s Avilonom ostavio mogućnost za ponovnu kupnju tvrtke i tvornice kada se "stvari smire". Renault je prošle godine svoje operacije u Rusiji prodao AvtoVAZ-u za samo jednu rublju, no u ugovoru je klauzula da Renault sve može otkupiti ako poželi u budućnosti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.