Početna Novosti 3844 pregleda

Volkswagen odustao od gradnje tvornice baterija u istočnoj Europi

FOTO: Volkswagen

Moguće lokacije za VW-ovu četvrtu gigatvornicu uključivale su Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku

Pad potražnje za električnim automobilima natjerao je Volkswagen da odgodi svoju odluku o svojoj četvrtoj tvornici baterija koja je trebala biti izgrađena u istočnom dijelu Europe. Vijest je stigla nakon što je Volkswagen objavio impresivan rast prodaje električnih auta u prvih devet mjeseci 2023., ali i smanjenje broja narudžbi što odražava usporenu potražnju koju osjete i drugi proizvođači električnih automobila. 

U izjavi koju je Škoda podijelila u srijedu, glavni izvršni direktor VW Grupe, Oliver Blume, rekao je: “Na temelju tržišnih uvjeta, uključujući sporo povećanje tržišta električnih auta u Europi za sada nema poslovnog razloga za odluke o daljnjim lokacijama .”

Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Kako je izvijestio Reuters, Blume se ranije ovog tjedna sastao s češkim dužnosnicima, koji su se zalagali za izgradnju gigatvornice u njihovoj zemlji. Nakon odgode od strane Volkswagena, češki premijer Petr Fiala rekao je da oni "ne mogu nastaviti čuvati zemljište za ovaj projekt" i da će se umjesto toga usredotočiti na druge projekte. U tom kontekstu, ministar industrije Jozef Sikela potvrdio je da su u pregovorima s još 5 ulagača, a dva su prijedloga po opsegu slična planovima VW-a.

Ovo je drugi put da je VW odgodio odluku o tvornici baterija u istočnoj Europi, nakon izjave iz ožujka ove godine koja je sugerirala da im se "ne žuri". Moguće lokacije za VW-ovu četvrtu gigatvornicu uključivale su Češku, Mađarsku, Poljsku i Slovačku.

Author: Volkswagen foto: Volkswagen

Potvrđeno je da će se izgradnja tri ranije planirane tvornice baterija VW Grupe nastaviti. One će biti izgrađene u Salzgitteru (Njemačka), Valenciji (Španjolska) i St. Thomasu (Kanada), nudeći kombinirani proizvodni potencijal do 200 GWh godišnje. To je manje od očekivane početne proizvodnje od 240 GWh spomenute u VW-ovom planu za 2022. koji je uključivao 6 gigatvornica u Europi do 2030. godine. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.