Početna Novosti 19 pregleda

Vozimo sve starije aute, a svaki četvrti je neispravan

STANJE HRVATSKOG AUTOMOBILSKOG PARKA SVE JE LOŠIJE
Vidi galeriju 1/7
Vozimo sve starije aute, a svaki četvrti je neispravan Vozimo sve starije aute, a svaki četvrti je neispravan Vozimo sve starije aute, a svaki četvrti je neispravan Vozimo sve starije aute, a svaki četvrti je neispravan Vozimo sve starije aute, a svaki četvrti je neispravan Vozimo sve starije aute, a svaki četvrti je neispravan Vozimo sve starije aute, a svaki četvrti je neispravan

Prije krize vozili smo 10 godina i 4 mjeseca stari automobil, a sada je prosječno star više od 12 godina. Pri tom svaki četvrto vozilo na cesti je tehnički neispravno

Dok smo prije krize vozili 10 godina i 4 mjeseca stari automobil, sada nam je on prosječno star više od 12 godina. Sredinom proteklog desetljeća godišnje se znalo kupiti i po 90.000 novih vozila, a sada je taj broj smanjen na 30.000 s time da u tom broju značajan dio zauzima flotna prodaja koja je ostvarena s minimalnim maržama trgovaca. Branšu muči i dalje siva ekonomija, česte promjene zakona, a mnogi trgovci upozoravaju na sigurnost u prometu zbog starenja voznog parke te brigu za okoliš za koju je svijest pokazao i zakonodavac stimulirajući prodaju vozila koje manje zagađuju.

STANJE HRVATSKOG AUTOMOBILSKOG PARKA SVE JE LOŠIJE | Author: Reuters foto: Reuters

Koliko je teška situacija govori podatak kako je u 2013. godini prodano čak 68,5% manje vozila u usporedbi s 2008. Tehnička ispravnost vozila ima izravan utjecaj na sigurnost u prometu na cestama. Tako je tijekom 2014. godine tehničkom pregledu pristupilo oko 1,9 milijuna vozila, a utvrđena je tehnička neispravnost na gotovo svakom četvrtom vozilu, odnosno na oko 22% pregledanih vozila.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.