Početna Novosti 12 pregleda

Zemlja je premala, idemo se vozit na mjesec

AUDI LUNAR QUATTRO
Vidi galeriju 1/2
Zemlja je premala, idemo se vozit na mjesec Zemlja je premala, idemo se vozit na mjesec

Audi će uskoro voziti po površini mjeseca. Priprema se posebno vozilo Audi lunar quattro u suradnji s njemačkim teamom Part-Time Scientists u sklopu natječaja Google Lunar Xprize

Da, Audi će napraviti vozilo koje će vrlo skoro voziti po površini mjeseca. Premda vijest izgleda kao 'novinarska patka', ona je istinita. Njemački inženjeri okupljeni u skupinu Part-Time Scientists sudjeluju u natječaju Google Lunar Xprize. Vjerovali ili ne, ali cilj Googleovog natječaja je uspješno na mjesec poslati i spustiti mjesečevo vozilo koje po mjesecu mora odvoziti najmanje 500 metara te na zemlju uspješno poslati fotografije i video visoke rezolucije. U ovaj projekt ušao je Audi koj je zadužen za konstrukciju i izradu mjesečevog vozila.

AUDI LUNAR QUATTRO | Author: AUDI foto: AUDI

Audi lunar quattro ime je vozila, imat će četiri kotača, a u svakom je ugrađen elektromotor (u glavčini) koji koristi struju iz najnovije generacije litij-ionskih baterija. Obzirom kako na mjesecu neće voziti rally ili utrke izdržljivosti, te je cilj proći tek 500 metara, Audi lunar quattro ima teoretsku brzinu 3,6 km/h na površini mjeseca (treba štediti baterije, koje uz to moraju biti što lakše zbog problema velike težine kod lansiranja rakete u svemir). Audi lunar quattro trebao bi 2017 raketom otići na mjesec, put dugačak 380.000 km i pet dana. Cilj je mjesto gdje se 1972. godine spustio Apollo 17, zadnja letjelica s ljudskom posadom na mjesecu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.