Početna Off 44 pregleda

Biciklistima iste kazne kao i vozačima auta. Mogu i do 14 godina u zatvor

FOTO: Canva

U Ujedinjenom kraljevstvu su odlučili promijeniti zakon nakon nekoliko slučajeva u kojima su biciklisti izbjegli kazneni progon nakon nesreća u kojima su uzrokovali smrt pješaka

Predloženim izmjenama zakona u Ujedinjenom Kraljevstvu biciklisti koji uzrokuju smrt ili ozljede drugih osoba nesmotrenom vožnjom moći će biti kažnjeni jednako strogo kao i vozači automobila i motocikala. U novom amandmanu na Zakon o kaznenom pravosuđu biciklisti bi zbog toga mogli biti osuđeni na kaznu do 14 godina zatvora.

Trenutačno se bicikliste u Ujedinjenom Kraljevstvu kazneno goni prema zastarjelom zakonu o "Razuzdanoj i obijesnoj vožnji". Ovaj je zakon izvorno sastavljen u viktorijansko doba i izravno je bio namijenjen kažnjavanju vozača kočija i jahaća na konjima. Prema ovom zakonu, policajac ne može zaustaviti biciklista zbog opasne vožnje same po sebi, jer je prekršaj počinjen samo ako dođe do nečije ozljede.

Author: Canva foto: Canva

Unatoč relativno niskom broju stradalih pješaka u biciklističkim nesrećama, samo dva posto, u Ujedinjenom kraljevstvu su odlučili promijeniti zakon nakon nekoliko slučajeva u kojima su biciklisti izbjegli kazneni progon nakon nesreća u kojima su uzrokovali smrt pješaka. Godine 2022. vozač bicikla u londonskom Regent Parku izbjegao je kaznu nakon što je ubio pješaka. Ovaj incident je okarakteriziran kao "slučajna smrt u sudaru s biciklom", izvještava Cycling Weekly. Još jedan biciklist osuđen je na 18 mjeseci u ustanovi za mlade prijestupnike kada je 2017. naletio na pješaka koji je nakon toga podlegao ozljedama.

Ipak, uvođenje novog amandmana u zakon izaziva mnogo otpora. Predlagač zakona, konzervativni zastupnik Sir Iain Duncan Smith, našao se pod optužbama dijela javnosti za "antibiciklistički pristup". Govoreći o ovim zabrinutostima u Donjem domu parlamenta, rekao je: "Baš kao što se vozači smatraju odgovornima za opasnu vožnju koja rezultira smrću, mislim da bi se biciklisti trebali suočiti sa sličnim posljedicama za nepromišljeno ponašanje koje dovodi do smrtnih slučajeva."

VIDEO Ovako opasni mogu biti električni bicikli: Zapalio se u stanu!

Prijedlog zastupnika podržao je ministar prometa Mark Harper. “Mi podržavamo ovaj zakon kojim se uvode novi prekršaji oko opasne vožnje biciklom. Ove nove mjere pomoći će zaštititi bicikliste, pješake i druge sudionike u prometu koji poštuju zakon, a istodobno će osigurati pravdu”, rekao je Harper.

Novi amandman na zakon ne bi samo stavio u obzir opasnu vožnju biciklom, već bi također zahtijevao da vozači osiguraju ispravno održavanje svojih vozila, posebice kočnica i guma. Zakonom bi bili pokriveni klasični i električni bicikli, električni romobili i električni monocikli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.