Početna Off 399 pregleda

Fatalna razlika: Ovako izgledaju frontalni sudari sa i bez zračnih jastuka

1
Vidi galeriju 1/2
Fatalna razlika: Ovako izgledaju frontalni sudari sa i bez zračnih jastuka Fatalna razlika: Ovako izgledaju frontalni sudari sa i bez zračnih jastuka

Zračni su jastuci u prometu spasili milijune života, a u Indiji i Južnoj Americi još nisu propisani kao obveza u svim novim autima...

Na cestama u Europi ne postoji novi auto koji stadnardno ne dolazi sa zračnim jastucima. No, u ostatku svijeta proizvođači zakonski ne molraju ugrađivati ih u svoje nove automobile. U ovome videu jasno se vidi jačina udarca kada u autu nema zračnoga jastuka. Gotovo je siguran fatalni ishod sudara, a u verziji s airbag-ovima ipak je spašen život.

1 | Author: Bluestar Silicones foto: Bluestar Silicones

Još do prije desetak godina bilo je moguće kupiti novi automobil bez zračnih jastuka. Jeftini kompakti su eventualno imali vozačev airbag, a putnici straga mogli su 'sanjati' o tome sigurnosnom elementu. 

1 | Author: Global NCAP foto: Global NCAP

Zajedno sa sustavom ABS i sigurnosnim pojasom to su izumi kojima možemo bez sumnje pripisati milijune spašenih života. Ako se koriste u kombinaciji s pojasom, prednji zračni jastuci smanjuju vjerojatnost teških ozljeda u prometnoj nesreći čak 68 posto. Automobili renomiranih proizvođača za tržišta u razvoju, odnosno najviše indijsko i južnoameričko, još nemaju airbagove kao standard, a ova videosnimka pokazuje upravo crash-test Dacije Duster (u Indiji Renault Duster) i svu silinu udarca.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.