Početna Off 123 pregleda

Klimatski aktivisti napali električni auto. Izbacili ih s auto showa

FOTO: YouTube

Video: Članovi notorne klimatske aktivističke grupe Extinction Rebellion nasilno su uklonjeni s Međunarodnog salona automobila u New Yorku nakon što su električno vozilo i izložbeni prostor polili naftom

Članovi notorne klimatske aktivističke grupe Extinction Rebellion nasilno su uklonjeni s Međunarodnog salona automobila u New Yorku nakon što su električno vozilo i izložbeni prostor polili nečim što je izgledalo kao nafta i vikali da na "mrtvom planetu nema električnih vozila". 


Prosvjednici su stali ispred potpuno električnog Forda F-150 Lightning koji je prezentiran posjetiteljima prvog dana auto showa. Aktivisti su pritom izjavili kako ne prosvjeduju protiv automobilskih entuzijasta, već protiv industrije električnih vozila. 

"Mi ne prosvjedujemo protiv ljubitelja automobila, mi prosvjedujemo protiv ovisnosti o automobilima. Veliku većinu emisija iz automobila, kako tijekom proizvodnje tako i tijekom uporabe, ne uzrokuju ljudi koji žele voziti, već oni koji nemaju drugog izbora nego voziti", rekao je Mark Graham, aktivist Extinction Rebellion koji je sudjelovao u akciji.

Author: YouTube foto: YouTube

Grupa tvrdi da električna vozila ne rješavaju temeljne probleme transportne industrije i zamjenjuju jedno rasipno prijevozno sredstvo drugim. Extinction Rebellion tvrdi da proizvodnja električnih vozila još uvijek zahtijeva ogromne količine prirodnih resursa poput čelika, čija je proizvodnja odgovorna za 11 posto globalne emisije CO2.

Author: YouTube foto: YouTube

Grupa je također tvrdila da su električna vozila štetnija u pogledu emisije CO2 prilikom proizvodnje od klasičnih vozila. To je istina, no mnoge analize emisija tijekom životnog vijeka pokazuju da su električna vozila dugoročno puno bolja za planet od vozila s unutarnjim izgaranjem. Unatoč tome, predstavnici Extinction Rebelliona tvrde da prelazak na električna vozila neće uspjeti riješiti klimatsku krizu s kojom se suočavamo.

"Električna vozila ne rješavaju stvarni problem s automobilima. Uz njih se veže rasipnički velika infrastruktura, bespotrebno složena i resursno intenzivna konstrukcija i energetska neučinkovitost. Električna vozila su popularna investicija jer ne narušavaju status quo.", rekao je Miles Grant, glasnogovornik Extinction Rebellion.

Author: YouTube foto: YouTube

Zbog toga grupa želi manja, ekološki prihvatljivija vozila i javni prijevoz. Ista grupa je prošlog mjeseca prosvjedovala zbog izvedbe drame Henrika Ibsena, "Narodni neprijatelj", na Broadwayu ovog mjeseca te je ranije provela još mnogo drugih ekscentričnih akcija koje su uglavnom naišle na vrlo negativne reakcije. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.