Početna Off 153 pregleda

Mazda najavljuje novi agregat s revolucionarnom tehnologijom

Mazda 3

Mazda također razvija električni model za 2019. godinu, namijenjen odabranim tržištima

Mazda će biti prva marka sa serijskom primjenom HCCI tehnologije u automobilskoj industriji. Japanska kompanija je pripremila značajnu inovaciju kad je riječ o motorima s unutarnjim izgaranjem. Nova tehnologija bi trebala smanjiti potrošnju goriva za 30 posto, a također i reducirati emisiju ispušnih plinova.

Mazda 6 | Author: Mazda foto: Mazda

Homogeno paljenje s kompresijskim ubrizgavanjem (HCCI) je kompliciran naziv za prilično jednostavan sustav, koji uključuje komprimiranje mješavine benzina i zraka u cilindru do točke paljenja umjesto korištenja svjećice. Ovaj proces izgaranja zapravo čini da benzinski motori rade na sličan način kao konvencionalni dizeli.

SkyActiv tehnologija | Author: AutoEvolution foto: AutoEvolution

Mazdin motor će označiti prvu serijsku primjenu HCCI tehnologije na automobilima. Proizvođači su i ranije eksperimentirali, a General Motors je razvio konceptni pogon za Saturn i Opel 2007., koji je poboljšao ekonomičnost za 15%. Timovi Formule 1 su istraživali ovu tehnologiju kroz verziju poznatu kao Jet Ignition.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.