Početna Off 339 pregleda

Morali su se ispričati: Porsche izbrisao kip Isusa s reklame

FOTO: YouTube

Korisnik Twittera je primijetio što nedostaje na snimci i na to se požalio javnom objavom koja je u kratkom vremenu prikupila više od 5,8 milijuna pregleda

Porsche je na teži način naučio da u svojoj "političkoj korektnosti" mogu i pretjerati. Nostalgična video reklama za najskuplji 911 svih vremena, model 911 S/T, kojom se obilježava 60 godina kultnog sportskog automobila, izazvala je kontroverzu na društvenim mrežama. Naime jedan korisnik društvenih mreža je primijetio da je Cristo Rei, veliki kip Isusa Krista koji gleda na grad Lisabon u Portugalu, digitalno uklonjen iz pozadine u jednoj sceni. Porsche se ubrzo ispričao i zamijenio video s novim na kojem je kip "vraćen na svoje mjesto". 

Reklama u trajanju od 2 minute i 30 sekundi prikazuje različite generacije 911-ice u vožnji kroz okoliš koji odgovara njihovim razdobljima. Segment videa koji se proteže od oznake 44 do 45  sekunde snimljen je uz rijeku Tejo i poznati most Ponte 25 de Abril koji je jedna od najprepoznatljivijih atrakcija Lisabona. 

Milijuni ljudi su pogledali video bez da su primijetili nešto neobično sve dok korisnik Twittera Alex B nije primijetio što nedostaje i na to se požalio javnom objavom koja je u kratkom vremenu prikupila više od 5,8 milijuna pregleda. Porsche je očito u montaži videa  uklonio kip Isusa visok tridesetak metara koji se nalazi na 75 metara visokom postolju i inače dominira panoramom kao najviša točka u okolici. 

Objava na Twitteru izazvala je mnoge burne reakcije i natjerala Porsche na internet postavi novu verziju reklame, ovaj put s kipom Isusa u pozadini.

Prema izvješću Fox Businessa, Porsche je objavio izjavu u kojoj izražava "žaljenje zbog incidenta i priznaje da je izmjena videa, koja je rezultirala izbacivanjem vjerskog spomenika, bila pogreška".

U izjavi su istaknuli: “U preliminarnom rezu filma proizvedenog u Europi, kip Cristo Rei je nenamjerno izostavljen. Iskreno se ispričavamo i prepoznajemo nevolju koju je ovo prouzročilo. Sporni video je uklonjen.” Ipak, rijetko tko vjeruje da se tako nešto moglo dogoditi nenamjerno te se sumnja da iza svega stoji malo pretjerana "politička korektnost". Porsche očito u videu nije htio isticati nikakve vjerske simbole da to ne bi smetalo gledateljima koji su pripadnici drugih religija. 

To je uobičajena praksa jer multinacionalne tvrtke, uključujući proizvođače automobila, često imaju oprezan stav prema vjerskim simbolima i referencama. Iako je ovaj pristup razumljiv, u slučaju Porschea, bolja alternativa je bila potpuno isključiti ovu specifičnu scenu iz filma, umjesto pokušaja brisanja vjerskog spomenika.

"Santuário de Cristo Rei", katolički spomenik koji prikazuje Krista s raširenim rukama, izgrađen je 1959. godine. Stoji kao figura koja "promatra" Lisabon iz susjednog grada Almada. Spomenik je podignut kao izraz zahvalnosti Portugala što je pošteđen "neposrednih razornih posljedica" Drugog svjetskog rata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.