Početna Off 188 pregleda

Musk utišao kritičare: Njegove Tesle napokon donose zaradu

Elon Musk
Vidi galeriju 1/4
Musk utišao kritičare: Njegove Tesle napokon donose zaradu Musk utišao kritičare: Njegove Tesle napokon donose zaradu Musk utišao kritičare: Njegove Tesle napokon donose zaradu Musk utišao kritičare: Njegove Tesle napokon donose zaradu

Tesla bi ove godine mogao isporučiti više od 79.000 vozila, no to je daleko od cilja koji Elon Musk ima za 2018., a to je proizvodnja čak pola milijuna automobila godišnje

Tesla Motors ostvario je u trećem tromjesečju čistu dobit od 21,9 milijuna dolara, što je prva dobit tog proizvođača električnih automobila nakon više od tri godine gubitaka, a zahvaljuje se rekordnoj prodaji. Prema poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu, Tesla je u proteklom tromjesečju prodao rekordnih 24.820 vozila, dok su mu prihodi više nego udvostručeni u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 2,3 milijarde dolara.

Tesla | Author: Tesla foto: Tesla

Zahvaljujući tome, ta je kompanija ostvarila prvu kvartalnu dobit od prvog tromjesečja 2013. godine, dok je, za usporedbu, u trećem lanjskom kvartalu poslovala s gubitkom od 230 milijuna dolara. - Poslovni rezultati odražavaju snažnu izvedbu kompanije u mnogim područjima. Ostvarili smo rekordne rezultate po proizvodnji vozila, isporukama i prihodima, poručio je u priopćenju izvršni direktor Tesle Elon Musk.

Tesla | Author: Tesla foto: Tesla

U prethodna dva kvartala kompanija nije ostvarila zacrtane ciljeve po pitanju proizvodnje i isporuka. U tekućem, četvrtom kvartalu Tesla planira isporučiti oko 25.000 vozila, pa bi u cijeloj ovoj godini prodaja tvrtke mogla premašiti 79.000 vozila. Tvrtka planira od 2018. proizvoditi 500.000 automobila godišnje, a tom bi cilju trebala pridonijeti prodaja novog Modela 3, njezinog prvog vozila za masovno tržište s mogućom početnom cijenom od 35.000 dolara, što je upola manja cijena od one po kojoj se prodaje sadašnji Model S sedan.

Tesla | Author: Tesla foto: Tesla

Isporuke Modela 3 trebale bi započeti u drugoj polovici 2017. godine. Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Tesla Motorsa porasla je u srijedu na Wall Streetu više od 3,5 posto.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.