Početna Off 87 pregleda

Najopasnije ceste na svijetu: Boje ih se i najbolji vozači...

Najopasnije ceste na svijetu
Vidi galeriju 1/4
Najopasnije ceste na svijetu: Boje ih se i najbolji vozači... Najopasnije ceste na svijetu: Boje ih se i najbolji vozači... Najopasnije ceste na svijetu: Boje ih se i najbolji vozači... Najopasnije ceste na svijetu: Boje ih se i najbolji vozači...

Niti jedna prometnica na svijetu nije bezopasna. Idealni vremenski uvjeti, stroga ograničenja brzine i pregledna cesta mogu pomoći tek djelomično. Ove ceste sigurno ne spadaju među svijetle točke prometne infrastukture

Jeste li ikad vozili automobil na metru vode ispod guma? Stanovnicima otoka Noirmoutier i gradića na obali Beauvoir - sur - Mer to je bila svakodnevna dogodovština. Naime, prolaz Gois , dugačak 4, 3 kilometara, jedini je spajao spomenuti otok s obalom. Sve bi bilo u najboljem redu, da dvaput dnevno prolaz u potpunosti ne poplavi more. Sve se događa zbog plime, a automobili koji na nju zaborave, često se nađu u vodi. Čak i kad nema plime, cesta je opasna jer je uvijek puna morskih trava, soli i vlažna je.

POGLEDAJTE VIDEO: Ove su ceste samo za najhrabrije vozač(ic)e

Na otprilike četiri tisuće metara nadmorske visine nalazi se prolaz Rohtang . Cesta povezuje dolinu Kullu s dolinama Lahaul i Spiti, kroz Himalaje. Vlasti su odlučile da će umjesto opasne ceste izgraditi tunel dugačak gotovo devet kilometara, kako bi se zaobišao opasan i dugotrajan prolaz. Inače, samo ime prolaza, izvorno znači gomila trupala. Usred prolaza mogući su iznenadni odroni i snježne oluje, piše portal 24sata..

Još jedan indijski prolaz, Zojila , povezuje Kashmir i Ladakh. Nalazi se na 3500 metara nadmorske visine, a osim što su moguća proklizavanja i odroni, posvuda su litice, stoka također koristi taj prolaz. Fotografije vozača kamiona koji stoje nasred puta dok čekaju stotine ovaca da prođu, vrlo su zanimljive.

Najopasnije ceste na svijetu | Author: 24sata Video foto: 24sata Video

Cesta koja je dugačka točno 666 kilometara, sigurno ne sluti na dobro. Upravo je toliko dugačka autocesta Dalton u Aljasci. Cesta kojom gotovo isključivo voze jedino kamioni, na svoj svojoj dužini prolazi kroz tek tri mjesta, a zbog toga vozači moraju obavezno imati veliku zalihu hrane, odjeće i lijekova, kako bi bili spremni na sve. Kad bi došlo do nekakve nesreće, teško da bi naišao neki slučajni prolaznik i pomogao ili nazvao hitnu pomoć. Na autocesti Dalton svaki je čovjek za sebe.

Cesta koja kroz Ande povezuje La Paz i Coroico u Boliviji, poznatija pod imenom Sjeverni Yungas za mnoge ide samo u jednom smjeru - u smrt. Na visini od 4650 metara, ima samo jedan trak i nije asfaltirana, no svejedno su je koristili apsolutno svi, uključujući i vozače kamiona. Ondje je u svoje doba pogibalo između dvjesto i tristo ljudi godišnje, ali sad napokon postoji drugi put, koji je ipak puno sigurniji. Yungas i dalje privlači ekstremne avanturiste.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.