Početna Off 210 pregleda

Norveški brodar ne želi prevoziti električne aute na trajektima

FOTO: Havila Krystruten

Iz tvrtke tvrde da njihovi brodovi nisu dovoljno opremljeni da bi se posada mogla boriti s požarom na baterijama automobila

Norveški brodar Havila Krystruten objavila je da na svojim trajektima, koji će uskoro početi prometovati između gradova na sjeveru Norveške, neće dopustiti prijevoz električnih, hibridnih ili automobila koji za prijevoz koriste vodik. Tvrtka koja se do sada bavila pretežno turističkim putovanjima uvodi nove trajektne linije na kojima ovakvi tipovi automobila neće biti dopušteni zbog straha od požara. Iz tvrtke tvrde da njihovi brodovi nisu dovoljno opremljeni da bi se posada mogla boriti s požarom na baterijama automobila koji je vrlo teško ugasiti. 

Author: Havila Krystruten foto: Havila Krystruten

Veliku zabrinutost za sigurnost brodova koji prevoze električne automobile najviše je potaknula havarija teretnog broda Felicity Ace koji se prošle godine zapalio na moru i potonu. Iako uzrok požara nije utvrđen, na brodu je bilo 3828 automobila marki Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley i Lamborghini od kojih su mnogi imali električni ili plug-in hibridni pogon. Zbog toga se nagađa da se požar nije mogao obuzdati prvenstveno zbog toga što su gorile baterije. 

Odluka norveškog brodara još je zanimljivija uzme li se u obzir da u ovoj skandinavskoj državi imamo najveći udio električnih automobila u ukupnom broju vozila na cestama. Električni auti apsolutno dominiraju tržištem te se njihov udio ukupnom broju novih automobila koji se prodaju prošle godine približio 90 posto. 

Author: Havila Krystruten foto: Havila Krystruten

"Ovo je čista sigurnosna procjena, a zaključak analize rizika pokazuje da će mogući požar u vozilima na pogon fosilnim gorivima moći riješiti sustavi i posada koju imamo na brodu. Mogući požar u električnim, hibridnim ili vodikovim automobilima zahtijevat će vanjske napore spašavanja i mogao bi ugroziti ljude na brodu i sam brod", ", rekao je Bent Martini, direktor tvrtke.

Havila Krystruten tvrdi da će tražiti načine za smanjenje rizika prijevoza električnih i hibridnih vozila u budućnosti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.