Početna Off 7894 pregleda

Ovaj Mercedes vozila je Tina Turner: Prodaje se i nije baš skup

FOTO: Sotheby's/Pixsell

S-klasu je Turner koristila kada je boravila u svojoj švicarskoj rezidenciji u Küsnachtu i sama ga je vozila

Legendarna Tina Turner koja je bila pop ikona osamdesetih i devedesetih  je osim prema glazbi i glumi, ljubav gajila i prema automobilima. Jedan Mercedes S-klase koji je nekoć pripadao pop divi naći će se na aukciji u aukcijskoj kući RM Sotheby's krajem ovog mjeseca. 

Kako je Tina Tuner otkrila u svojoj biografiji "My Love Story", bijeli Jaguar XJ6 koji je 1970. godine dobila na dar od glumca Sammyja Davisa Jr. probudio je njezinu ljubav prema automobilima. Samo nekoliko godina kasnije, proširila je svoju kolekciju Jaguara srebrnim Jaguarom E-Type s odgovarajućom registarskom pločicom "1 TINA".

Author: Lamborghini foto: Lamborghini

Jedan od njezinih najspektakularnijih automobila bio je crni Lamborghini LM002, koji joj je njen tadašnji partner - šef EMI Electrola Erwin Bach - kupio u Koblenzu za 70.000 maraka. Postojao je samo jedan problem: Turner je vozila smo automatike, ali LM002 je imao ručni mjenjač. Zbog toga je legendarni "Rambo Lambo" opsežno promijenjen. Budući da se nije mogao pronaći odgovarajući automatski mjenjač za atmosferski V12 motor, odlučeno je da LM002 dobije novi motor i mjenjač iz  Mercedesa E 500. Ovaj ambiciozni projekt zahtijevao je ogromne troškove, oko 150.000 maraka, odnosno više nego dvostruko od nabavne cijene.

Godine 1995. kupila je automobil koji nije bio tako skup i ni blizu tako spektakularan kao prerađeni Lambo. Riječ je o crnom Mercedesu S-klase serije W 140. Iznenađujuće: Svjetska zvijezda se nije odlučila za prestižni S 600 ili barem S 500, već za "skromni" S 320. Budući da se Tina Turner voljela sama voziti, ova verzija joj se očito učinila "najzgodnijom".

Osnovna cijena  novog modela 1995. godine iznosila je 105.800 maraka. Njegov redni šesterocilindraš razvijao je 231 KS i 315 Nm, što je bilo dovoljno za najveću brzinu od 225 km/h. S-klasu je Turner koristila kada je boravila u svojoj švicarskoj rezidenciji u Küsnachtu, blizu Züricha. Za razliku od Lamba auto je imao automatski mjenjač. 

Author: Sotheby's foto: Sotheby's

Gotovo 30 godina kasnije, 25. studenog 2023., ovaj Mercedes S 320 naći će se na aukciji RM Sotheby's u Münchenu. Dokumenti pokazuju da je auto  registrirala glazbena kuća EMI i da ga je Tina Turner koristila kao svakodnevni automobil u Švicarskoj. Sredinom 2000-ih, S-klasa je prodana jednom kolekcionaru u Njemačkoj, koji ju je konzervirao i nije ga koristio do sada. 

S obzirom na kilometražu od gotovo 150.000 kilometara, W 140 na fotografijama ostavlja dobar, skoro netaknut dojam. Osim nekoliko oštećenja od kamenčića, što je uobičajeno za ovu kilometražu, nema vidljivih nedostataka, a crna kožna unutrašnjost ne djeluje pretjerano korišteno.

Author: ROSE PROUSER/REUTERS/PIXSELL foto: ROSE PROUSER/REUTERS/PIXSELL

S 320 se prodaje sa svježim tehničkim pregledom i kopijom dokumenata na ime Tine Turner. Procijenjena cijena je od 40.000 do 60.000 eura, što je razina cijene jednog solidnog novog električnog kompakta i ne doima previše za auto takve zvijezde Za usporedbu, isti model bez "zvjezdanog pedigrea" vrijedio bi otprilike 15.000 do 25.000 eura u tako dobrom stanju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.