Početna Off 2082 pregleda

Ovakav zvuk još niste čuli. Poslušajte Mazdu RX-7 sa šest Wankel rotora

FOTO: YouTube

Motor koji je razvio Pulse Performance temelji se na tri motora s dva rotora

Mazda je jedan od rijetkih proizvođača koji je u povijesti proizvodio serijske aute s Wankel rotacijskim motorom, a najpoznatiji modeli su im svakako RX-7 i RX-8. Mazda ne odustaje od Wankela i nedavno je predstavila električni "plug-in hibrid" MX-30 s malim Wankel generatorom, no ljubitelji RX modela s pravom smatraju da to nije to. Njima bi se sigurno više svidio ovaj monstrum s Novog Zelanda. I dok su serijski RX-7 i RX-8 imali dvije komore za izgaranje s dva rotora, ovaj auto ih ima čak šest!

Projekt motora sa šest rotora najavljen je ranije ove godine, a tuner Humpries Steel & Performance već je ugradio jedan u ludi prototip RX-7 koji se ranije ove godine pojavio na novozelandskom Rotary Reunion track dayu i postao glavna zvijezda zbog svojeg nevjerojatnog zvuka. 

Motor koji je razvio Pulse Performance temelji se na tri motora s dva rotora, a konstrukcija motora također uključuje prilagođene usisne i ispušne grane, novu pumpu za gorivo, regulatore i brizgaljke, kablove, elektroniku i sustav ulja s mokrim karterom. Kompletan motor košta 117.800 novozelandskih dolara, oko 65.000 eura! Pulse Performance nudi i druge pakete rotacijskih motora, uključujući jedan s s tri rotora i jedan s četiri rotora koji su nešto jeftiniji. Svi motori mogu se ugraditi u RX-7. 

YouTuber Misfire imao je priliku osobno isprobati automobil sa šest rotora koji na videu izgleda ide i zvuči kao pravi monstrum od automobila. Wankel motori inače imaju karakterističan zvuk zbog vrlo velikog broja okretaja koje razvijaju, no ovako nešto još nismo ni približno čuli. Iako izgleda prilično "sklepano" te mu fali mnogo dijelova, na autu je napravljeno mnogo drugih poboljšanja. Na primjer, motor sa šest rotora uparen je s HGT Precision šesterostupanjskim sekvencijalnim mjenjačem, a također ima snažan kočioni sustav koji dolazi iz Wilwooda.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.