Početna Off 6 pregleda

Pariške vlasti zabranile vožnju automobilima registriranima u prošlom stoljeću

Pariz

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo istaknula je da su regulative neophodne kako bi se ohrabrili vozači u promjeni svojih navika i smanjenju intenziteta prometa

Gradske vlasti Pariza su u sklopu borbe protiv zagađenja zabranile vožnju automobilima registriranim prije 2000. godine. Prema novoj regulativi, svi automobili moraju imati naljepnicu na kojoj je šest kategorija, uključujući godinu proizvodnje vozila, energetsku efikasnost i količinu ispušnih plinova.

Pariz | Author: Getty Images foto: Getty Images

Svako vozilo s dizelskim motorm i naljepnicom pete razine na vjetrobranu, što ukazuje na to da je proizvedeno u razdoblju od 1997. do 2000. godine, neće moći na ulice francuske prijestolnice. Oko šest posto od 32 milijuna registriranih vozila u Francuskoj spada u spornu kategoriju.

Vozila registrirana prije 1997. godine te kamioni i autobusi proizvedeni prije 2001. godine ne spadaju ni u jednu kategoriju, što znači da se uopće ne mogu pojaviti na ulicama Pariza od ponedeljka do petka između 8 i 20 sati. Nove regulative uvedene su nakon što je u Parizu i drugim gradovima u protekla dva mjeseca zabilježena rekordna razina štetnih plinova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.