Početna Off 31 pregleda

Pogledajte najinteligentniju moto kacigu na svijetu

SKULLY AR-1 PROJEKT

Ako niste nikada čuli za Skully, niste jedini. Tvrtka je počela s radom u 2014. godini zahvaljujući popularnoj crowdfounding stranici Indiegogo. Želja za izradom pametne kacige vodila je osnivače u namjeri da skupe gotovo 2,5 milijuna dolara u dva mjeseca

kipa iz Skullya spremna je ovog mjeseca početi s isporukom prednarudžbi. Što točno čini ovu kacigu pametnom? Prvo i najvažnije, Skully AR-1 ima heads-up zaslon. Slično kao i heads-up u automobilima, prikazuje važne informacije u vozačevom vidokrugu, ali budući da zaslon ne blokira vizir, vozači su u mogućnosti obratiti pozornost na cestu. Sam sustav namjerno je dizajniran da pruža što više informacija, dok u isto vrijeme minimizira skretanje pažnje sa vožnje. AR-1 dolazi sa širokokutnom, stražnjom kamerom koja omogućuje vozačima da vide gotovo punih 180 stupnjeva iza sebe. Budući da je riječ o kameri, a ne retrovizorima, mrtvi kut više ne bi trebao biti problem. Takva tehnologija trebala bi dati više samopouzdanja i sigurnosti vozačima u situacijama promjene trake, zaustavljanja na raskrižjima i skretanjima. Biti u stanju jasno vidjeti iza sebe uvijek je važno, osobito kada se nalazite u gustom prometu. Na taj način kamera kacige AR-1 mogla bi biti njena najvažnija sigurnosna značajka.

Da bi povezali cijeli sustav, osnivači Skullya razvili su svoj vlastiti operativni sustav za integraciju GPS navigacije i Bluetooth povezivosti za mobitele. Mobitel uparen s kacigom omogućuje slušanje glazbe i javljanje na pozive. Također rade na mogućnosti integracije podataka sa samog motocikla, tako da se digitalni brzinomjer i okretomjer prikazuju na viziru. Kao dodatni bonus, AR-1 ima elektronsko nijansiranje vizira koji omogućuje vozaču da ga zatamni ili razbistri dodirom gumba. To znači da vozači više ne moraju brinuti o jačini sunca i slaboj vidljivosti ceste. Konačan cilj ovog projekta je da se vozačima omogući što veća sigurnost kroz najveći mogući broj informacija. S obzirom na uspješnost Skullyeve kampanje i koliko je ljudi unaprijed platilo kacige, potražnja za pametnom, integriranom kacigom očito postoji. Jedva čekamo testove i dojmove ljubitelja motocikala nakon prvih isporuka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.