Početna Off 27 pregleda

Prvi auto iz 3D printera moći ćemo kupiti sljedeće godine

ISPRINTANI AUTOMOBIL
Vidi galeriju 1/2
Prvi auto iz 3D printera moći ćemo kupiti sljedeće godine Prvi auto iz 3D printera moći ćemo kupiti sljedeće godine

Oko 75 % dijelova modela je 3D-printano, a korisnici će moći birati boju i oblik vozila pa će automobili imati svoj štih i razlikovati se, iako će biti isti modeli

Američka tvrtka Local Motors najavila je da će već sljedeće godine na proljeće početi zaprimati narudžbe za 3D isprintani automobil. Bit će to prva svjetska serijska linija automobila proizvedena tehnologijom 3D printanja. Kompanija je već demonstrirala printanje svog automobila uživo, na sajmu SEMA u Las Vegasu prošle godine, a sada javljaju da su spremni i za tržište, piše portal 24sata.

Oko 75 posto dijelova modela LM3D Swim je 3D-printano, uključujući sve panele i šasiju. Korisnici će moći birati svoje boje i oblike vozila pa će automobili imati svoj štih i razlikovati se, iako će se raditi o nominalno istim modelima. 

ISPRINTANI AUTOMOBIL | Author: Local Motors foto: Local Motors

Softver za izradu je proizveo Siemens, a tvrtka SABIC je kreirala termoplastične materijale od kojih se stvara konstrukcija vozila. S vremenom se nadaju da će čak 90 posto svih dijelova biti iz 3D printera.

U izradi sudjeluje i IBM i to na integraciji tehnologije kako bi vozila bila čim sigurnija i učinkovitija u prometu. 

3D automobili modela LM3D Swim će se prodavati po cijeni od oko 350.000 kuna (53.000 dolara), a prve narudžbe moći će se predati u sklopu Kickstarter kampanje u drugom kvartalu sljedeće godine. 

Proizvodnja, odnosno printanje, te sklapanje vozila obavljat će se u Knoxvilleu u američkoj saveznoj državi Tennessee. 

U planu su i 3D-printani motori te buggy vozilo. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.