Početna Off 50 pregleda

Čisto putovanje - 4 fotografa, Mitsubishi Outlander i Škotska

putopis škotska
Vidi galeriju 1/4
Čisto putovanje - 4 fotografa, Mitsubishi Outlander i Škotska Čisto putovanje - 4 fotografa, Mitsubishi Outlander i Škotska Čisto putovanje - 4 fotografa, Mitsubishi Outlander i Škotska Čisto putovanje - 4 fotografa, Mitsubishi Outlander i Škotska

Davorin Mance, Siniša Golub, Ivan Šardi i moja malenkost okupili smo se pod imenom Undiscovered Landscapes kako bismo ostvarili višegodišnji projekt koji putem fotografije promovira odgovorno putovanje

Za prvo putovanje, odabrali smo oštre vulkanske stijene, jezera i slapove na otoku Skye u Škotskoj, na kojemu su neki od najimpresivnijh krajolika u Europi, što ga čini idealnom lokacijom za početak projekta.

putopis škotska | Author: Antun Cerovečki foto: Antun Cerovečki

Ako je ovo prvi vaš susret s terminom odgovorni turizam, dovoljno je znati kako je riječ o putovanju za kojega putnik ne ostavlja nikakav trag. Nije fokus na bacanju papirića u smeće nego o netraliziranju emisije stakleničkih plinova. To znači kako ćemo tijekom 6000 km do Škotske i natrag potpuno neutralizirati svoj karbonski otisak na dva načina.

putopis škotska | Author: Antun Cerovečki foto: Antun Cerovečki

 

Izabrali smo automobil u koji se mogu smjestiti četiri fotografa i gomila opreme, a koji ispušta u zrak malo CO2 - Mitsubishi Outlander PHEV (Plug-In Hybrid Electric Vehicle) koji zahvaljujući elektromotoru i benzinskome motoru troši uistinu malo goriva, a ispušta samo 44 grama CO2 po kilometru.

putopis škotska | Author: Antun Cerovečki foto: Antun Cerovečki

Kako bismo to sveli na nulu, uz pomoć inovativnoga hrvatskog startupa CO2Cut, koji se specijalizirao za neutraliziranje CO2 otiska, kupili smo udio u projektu, on će kompenzirati emisiju stakleničkih plinova koju proizvedemo prijevozom, ali i smještajem.

U sljedećemu broju Auto starta pročitajte više o tome kako se Outlander PHEV snašao u škotskome krajoliku i koje su prednosti ovakvoga načina putovanja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.