Početna Off 187 pregleda

Stanje Michaela Schumachera ne može se značajno popraviti

1
Vidi galeriju 1/3
Stanje Michaela Schumachera ne može se značajno popraviti Stanje Michaela Schumachera ne može se značajno popraviti Stanje Michaela Schumachera ne može se značajno popraviti

Neurokirurg Colin Shieff nije liječio legendu Formule 1, ali na temelju svog iskustva procijenio je kako se u ovakvim slučajevima pomaci gotovo nikada ne događaju. Schumi je u komi četiri godine...

Malo manje od četiri godine i tri mjeseca, točno 1542 dana, traje agonija Michaela Schumachera i njegove obitelji. Otkad je 29. prosinca 2013. jedan od najvećih vozača u povijesti Formule 1 nastradao na skijanju, traje nada, borba za život, ali i ta nada je sve "tanja". Obitelj ne pušta gotovo nikakve informacije u javnost, ne znaju se praktički nikakvi detalji o njegovu stanju, no neke se stvari već mogu zaključiti, pretpostaviti, pogotovo kada je riječ o stručnjacima koji su se bavili sličnim slučajevima. I vijesti nisu nimalo dobre.

1 | Author: Anna Gowthorpe/Press Association/PIXSELL foto: Anna Gowthorpe/Press Association/PIXSELL

- Nažalost, stanje Michaela Schumachera gotovo sigurno se neće popraviti - rekao je neurokirurg Colin Shieff u razgovoru za Associated Press.

Shieff nije liječio Schumachera, zbog toga će vječni optimisti uzeti ovu njegovu procjenu s rezervom, nadajući se da ne mora biti baš tako, ali lakše je čovjeku povjerovati nego vjerovati u čudo...

- Priroda njegovih ozljeda, kao i informacije koje dobivamo svih ovih godina, sugeriraju kako je njegov mozak pretrpio veliku štetu. Kao posljedica toga, njegov mozak ne funkcionira kao moj ili vaš. I što je duže u takvom stanju, sve je teže očekivati poboljšanja. Zato kažem kako je vrlo izvjesno da se situacija neće mijenjati na bolje - pojasnio je svoj stav dr. Shieff.

1 | Author: EXPA/PIXSELL foto: EXPA/PIXSELL

Budući da su informacije koje obitelj pušta u javnost, odnosno one koje procure mimo njihove želje, vrlo šture i najčešće nepotvrđene, može se samo pretpostavljati...

- Prema dostupnim informacijama, s popriličnom sigurnošću mogu reći da Schumacher ne može razgovarati. Moguće je da je u stanju pokazivati emocije, da je nesretan ili da se ne osjeća dobro, ali možda se to i samo čini ljudima koji ga okružuju. Postoji mogućnost i da može uživati gledajući svoju djecu ili slušajući glazbu koju je volio - analizirao je dr. Shieff pa dodao:

 - Sasvim sam siguran da se Schumacher ne može potpuno oporaviti. Ipak je jako dugo u ovakvom stanju, izgubio je najveći dio mišića, a čak kad bi otvorio oči i počeo govoriti, došlo bi do gubitka pamćenja, što će imati utjecaj na njegovo ponašanje i kognitivne funkcije. Da, siguran sam da on više nikad neće biti kakav je nekada bio. Može se oporaviti djelomično, ali u ovoj situaciji svaki napredak je oporavak.

1 | Author: David Davies/Press Association/PIXSELL foto: David Davies/Press Association/PIXSELL

U javnost su često curile informacije i o troškovima liječenja, neke kažu kako za Schumacherovo liječenje treba čak 200.000 eura na tjedan. A tjedana je prošlo već više od 220... Kad se sve zbroji, zvuči jako puno čak i za tako imućnu obitelj kao što su Schumacherovi.

 - Iskreno, mislim da je ta cifra ipak malo pretjerana - kazao je dr. Shieff.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.