Početna Off 13 pregleda

Stručnjaci upozoravaju: Auti bez vozača su na meti hakera

HAKERI VOZE AUTO

Vozila se oslanjanju na senzore kojima se upravlja s udaljenosti koristeći softver koji prati promet te postoji mogućnost da ih se preko bežične mreže može napasti

Autonomna vozila vjerojatno će postati stvarnost već krajem ovog desetljeća, piše 24sata.hr. To tvrde mnogi tehnološki stručnjaci, a Google je već za ovo ljeto najavio testiranje svojih vozila bez vozača na otvorenim cestama. No, sada skupina američkih stručnjaka upozorava da bi takva vozila mogla lako biti izložena ozbiljnim napadima hakera.

Autonomna vozila oslanjanju se na niz elektronskih senzora kojima se upravlja s udaljenosti koristeći softver koji prati promet. Prema američkim tvrtkama za osiguranje Mission Secure i Perrone Robotics postoji mogućnost da se preko bežične mreže može hakirati upravljački sustav autonomnih vozila. 

Nedavno se čak jedan haker hvalio da je uz pomoć Wi-Fi mreže uspio upasti u sustav za kontrolu zrakoplova te mu mijenjati smjer. No, naknadno su to stručnjaci demantirali tvrdeći da tako nešto nije moguće. Sada, stručnjaci ove dvije američke tvrtke tvrde da su radili testove te dokazali da jest moguće izvana utjecati na senzore autonomnog vozila, piše Business Insider.

- Jedna mogućnost napada je utjecati na vozilo da ubrza kada otkrije prepreku pred sobom, a ne da uspori. To bi pri velikoj brzini moglo značiti i veliku štetu na vozilu pa i teške ozljede putnika - piše u izvještaju tvrtke Mission Secure. 

Google i drugi proizvođači koji rade na razvoju autonomnih vozila nisu zasad komentirali na ova upozorenja. Neki tvrde da su takvi rizici od hakerskih napada već uračunati u planovima razvoja takvih vozila. Navodno Google ima cijeli tim koji paralelno imitira hakere i pokušava otkriti rupe u sustavu.

Pročitajte više o temi na stranici UpTech.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.