Početna Off 154 pregleda

Tesla na Autopilotu se sudarila s policijom. Je li ipak kriv vozač?

FOTO: YouTube

Ova nesreća Tesle je samo jedna od mnogih koje istražuje američka Savezna uprava za sigurnost cestovnog prometa

Pojavio se video još jednog sudara Teslinog automobila koji se dogodio dok je sustav Autopilot bio uključen. Video kojeg je objavio Wall Street Journal još jednom pokazuje da Teslin Autopilot ima problema s pravodobni prepoznavanjem vozila koja su zaustavljena. 

Ova nesreća Tesle je samo jedna od mnogih koje istražuje američka Savezna uprava za sigurnost cestovnog prometa. Uprava još od 2021. istražuje Autopilot, a među nesrećama koje su im pod povećalom je čak 16 naleta na zaustavljena vozila. Na sreću ovoga puta nije bilo poginulih, sve je prošlo samo s petero ozlijeđenih, a najlošije je prošao vozač kojeg je policija zaustavila koji je zadobio teške ozljede. 

U videu se čini da automobil nalijeće na zaustavljeno policijsko vozilo bez ikakvog upozorenja. Ipak podaci koji su naknadno iščitani iz sustava Tesle pokazuju kako je automobil prepoznao zaustavljeno policijsko vozilo 33 metra prije sudara. Na žalost to je već bilo prekasno za reakciju. 

Iako je policijsko vozilo stajalo u voznom traku autoceste bilo je dobro vidljivo s velike udaljenosti te je imalo upaljenu svjetlosnu signalizaciju. Automobil je stoga imao dovoljno vremena da reagira, no još je manje shvatljivo zašto vozač nije poduzeo nikakvu radnju. On je Autopilot uključio 45 minuta prije nesreće te je tijekom tog vremena čak 150 puta upozoren da preuzme upravljanje što bi on svaki puta i učinio. Ipak, izgleda da u ključnom trenutku nije bio namalo pribran, a u prilog tome govori i činjenica da je policija izvijestila kako je bio pod utjecajem alkohola.  

Ipak, unatoč svemu policajci ozlijeđeni u nesreći tuže Teslu, a ne vozača. Tesla naravno, krivicu svaljuje na vozača. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.