Početna Off 2984 pregleda

Ukrao 150 milijuna dolara pa 50 potrošio na automobile

FOTO: RM Sotheby's

. Zbirka je uključivala niz klasičnih i modernih automobila, a među njima su bili Ferrari 225 S Berlinetta iz 1952., Cooper-Jaguar T38 Mk II iz 1955. i rijetki Fiat 8V Supersonic iz 1953.

Američki sud je izrekao 97-mjesečnu zatvorsku kaznu 70-godišnjem Najeebu Khanu zbog bankovne prijevare i utaje poreza. On je kriv za bankovnu  prevaru u kojoj je došao do nevjerojatnih 150 milijuna dolara, a taj novac je odlučio potrošiti na ogromnu kolekciju od 240 automobila. Kolekcija je izazvala popriličnu pomutnju kada je prošle godine stigla na aukciju u sklopu RM Sotheby’s Elkhart Collection. 

Khan je vodio veliku tvrtku za obradu plaća Interlogic Outsourcing kad je njegova prevarantska karijera započela. Ispisivao bi čekove i vršio bankovne prijenose između više računa pod svojom kontrolom u nizu banaka. Tako je "napuhao" stanja računa i prevario banke da isplaćuju čekove bez pokrića. 

Author: RM Sotheby's foto: RM Sotheby's

Sudski dokumenti otkrivaju da je 70-godišnjak ispisivao čekove s računa kod Lake City Bank za polog na račune u KeyBank. Zatim je ispisao čekove s računa u Berkshire banci za polog na račune u Lake City banci. Čekovi koje je izdala Berkshire banka tada su pokriveni nakon što je Khan povezao račune u Keybank s računima u Berkshire banci. Iako se to može činiti pomalo zbunjujućim, u prijevodu je Khan sam sebi dao zajam od 150 milijuna dolara i počeo trošiti.

Author: RM Sotheby's foto: RM Sotheby's

Sa svojim novostečenim bogatstvom, Khan je počeo stvarati golemu kolekciju automobila. Zbirka je uključivala niz klasičnih i modernih automobila, a među njima su bili Ferrari 225 S Berlinetta iz 1952., Cooper-Jaguar T38 Mk II iz 1955., rijetki Fiat 8V Supersonic iz 1953. i  Jaguari XKSS iz 1957., E-Type Lightweight iz 1963. i D-Type iz 1955. Kolekciju je prodao RM Sotheby's u listopadu 2020. i tako zaradio gotovo 44 milijuna dolara. 

Author: RM Sotheby's foto: RM Sotheby's

Okružna sutkinja Pamela Barker naredila je Khanu da plati 121 milijun dolara odštete KeyBank-u i 27 milijuna dolara klijentima od kojih je ukrao novac. Također mu je naređeno da poreznoj upravi plati 9,8 milijuna dolara za poreze koje nije platio pet godina.

Prema nagodbi sa sudom, Khan može zadržati svoju mirovinsku štednju, nekoliko prijenosnih računala, pištolj Glock, malo odjeće i svoj auto GMC Yukon iz 2005. godine. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.