Početna Off 478 pregleda

Video: Rimac Nevera oborila bizaran Guinnessov rekord

FOTO: Rimac Automobili

Kako bi godinu zaokružili s malo zabave, Rimac tim je odlučio oboriti i rekord za najbržu vožnju unazad

U ovoj godini nevjerojatna Rimac Nevera oborila je više od 20 novih rekorda ubrzanja i kočenja, postavila rekordno vrijeme kruga na stazi Nürburgring za električni serijski automobil, i ostvarila niz pobjeda u utrkama protiv vrhunskih automobila, primejrice protiv bolida Formule 1. Kako bi godinu zaokružili s malo zabave, Rimac tim je odlučio oboriti i rekord za najbržu vožnju unazad.

Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili

Davne 1967. godine, Lamborghini Miura postao je najbrži serijski automobil na svijetu. legendarni talijanski superautomobil je uz pomoć svojeg V12 motora prvi probio granicu od 270 km/h. Pola stoljeća kasnije i Rimac Nevera sada je postigla istu brzinu, ali vozeći unazad.

Nevera sada službeno drži Guinnessov rekord za najveću brzinu unazad. Pothvat je ostvaren 7. listopada na testnom poligonu Automotive Testing Papenburg u Njemačkoj, na kojem je ranije ove godine oborila više od 20 rekorda u ubrzanju i kočenju u jednom danu. Na istom poligonu nevera je postigla i svoju rekordnu brzinu od 412 km/h. Unatrag je Nevera ipak bila osjetno sporija te je postigla najveću brzinu od 275.74 km/h.

Za razliku od automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, pogon Nevere nema brzine. Četiri pojedinačna motora idu ili unatrag ili naprijed. To znači da isti pogon koji je sposoban za ubrzanje od 0-200 km/h za 4,42 sekunde ili 0-300 km/h za 9,22 sekunde također može pružiti slične impresivne performanse pri vožnji unazad.

Glavni inženjer Nevere, Matija Renić, rekao je: „Tijekom razvoja nam je palo na pamet da bi Nevera vjerojatno bila najbrži automobil na svijetu u vožnji unazad, ali smo se tome samo nasmijali. Aerodinamika, hlađenje i stabilnost ipak nisu bili razvijeni za brzu vožnju unazad. No, onda smo počeli razgovarati o tome kako bi bilo zabavno pokušati. Naše su simulacije pokazale da bismo mogli postići više od 200 km/h, ali nismo imali ideju koliko bi to bilo stabilno – bilo je to neistraženo područje.”

Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili

Goran Drndak, testni vozač koji je oborio rekord je izjavio: „U samoj vožnji mi je definitivno trebalo neko vrijeme za priviknuti se. Okrenuti ste unazad i gledate krajolik kako juri sve brže i brže, osjećate kako vam vuče vrat prema naprijed - gotovo isti osjećaj koji biste inače imali pri snažnom kočenju. Pažljivo pomičete volan, pazeći da ne poremetite ravnotežu, pazite na svoju putanju i kočenje kroz retrovizor, cijelo vrijeme pazeći na brzinu. Unatoč tome što je to gotovo potpuno suprotno načinu na koji je automobil dizajniran i razvijen, Nevera je postigla još jedan rekord.”

Na Festivalu brzine u Goodwoodu u srpnju 2023., Nevera je ostvarila vrijeme od 49,32 tijekom Supercar Shootouta, te time postala najbrži serijski automobil na slavnoj brdskoj utrci ove godine. U kolovozu je Nevera krenula na Nordschleife kako bi oborila prethodni rekord za najbrži električni serijski automobil na Nürburgringu. To joj je i uspjelo za čak 20 sekundi uz pomoć vozača utrka Martina Kodrić.

Author: Rimac Automobili foto: Rimac Automobili

Svako od ovih rekordnih postignuća postignuto je Neverom u "Time Attack dizajnu". Riječ je o specijalnoj izvedbi koja je službeno lansirana u ograničenoj seriji od samo 12 primjeraka na The Quail događaju u Kaliforniji tijekom kolovoza. Specijalni dizajn za Time Attack kombinacija je Squadron Black i Lightning Green boja. Poseban dizajn inspiriran je e-M3 – prvim automobilom kojeg je Mate Rimac konvertirao na električni pogon i kojeg je FIA neovisno potvrdila 2012. kao električno vozilo s najvećim ubrzanjem na svijetu u to vrijeme. Također je to bio Rimčev prvi rekorder, s pet zasebnih Guinnessovih svjetskih rekorda.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.