Početna Off 2953 pregleda

VIDEO: Tko se boji hrđe još? Bolje spriječiti nego liječiti

Zaštita od korozije
Vidi galeriju 1/6
VIDEO: Tko se boji hrđe još? Bolje spriječiti nego liječiti VIDEO: Tko se boji hrđe još? Bolje spriječiti nego liječiti VIDEO: Tko se boji hrđe još? Bolje spriječiti nego liječiti VIDEO: Tko se boji hrđe još? Bolje spriječiti nego liječiti VIDEO: Tko se boji hrđe još? Bolje spriječiti nego liječiti VIDEO: Tko se boji hrđe još? Bolje spriječiti nego liječiti

Čelik i čelični lim, inače skloni koroziji, i dalje su najdominantniji i najčešće korišteni materijali za izradu automobila, no postoje načini za prevenciju toga neželjenog "nametnika"

Korodiranje ili hrđanje zapravo je trošenje, odnosno nagrizanje i degradacija materijala uslijed kemijske reakcije s kisikom. U automobila ova pojava ne samo što utječe na estetiku, već može ozbiljno narušiti konstrukciju vozila, iako je većina novih automobila danas adekvatno zaštićena, a pojedini proizvođači daju jamstvo na prohrđavanje i do dvanaest godina.

Zaštita od korozije | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Snažni saveznici korozije su vlaga, sol i vanjski utjecaji kojima su automobili najčešće izloženi. Korozija se često pojavljuje na teško pristupačnim i oku nevidljivim mjestima na karoseriji, pa njezino pojavljivanje na površini može biti prvi pokazatelj većega oštećenja. Stoga i na prve znakove korozije treba reagirati što prije, kako bi se izbjeglo daljnje rapidno propadanje.

Zaštita od korozije | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Mnogi stručnjaci preporučuju dodatnu zaštitu donjega dijela karoserije, čak i posve novih automobila. Ona nije naodmet, no prije krajnje odluke svakako bi bilo dobro porazgovarati sa savjetnikom u ovlaštenome servisu o tome hoće li naknadni radovi utjecali na važenje tvorničkoga jamstva.  Ako dobijete zeleno svjetlo, a u pravilu nema razloga da tako ne bude, na tržištu možete odabrati neko od brojnih sredstava za zaštitu karoserije.  

Zaštita od korozije | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Najpraktičnija su ona u spreju. Dakako, budete li to radili sami, vjerojatno je kako ćete proći jeftinije, no profesionalci će to u pravilu napraviti temeljitije i bolje. Bitno je da se zaštitni sloj nanosi za suhoga vremena i sa što manje vlage u zraku, te da pritom površina koja se tretira bude posve očišćena od prljavštine ili već nastale korozije.  

Zaštita od korozije | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Ako je riječ o podnici automobila i općenito izvana nevidljivim dijelovima auta i sami se možete upustiti u ovaj zahvat. Ako je riječ o prvim znacima korozije na vanjskim, vidljivim dijelovima karoserije, onda preporučujemo da zahvate obavljaju profesionalci.

Zaštita od korozije | Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.