Početna Tech 299 pregleda

Istraživanje svemira: Navara postala mobilna zvjezdarnica

Nissan Navara s teleskopom
FOTO: nissan

Nissanov auto koji je predstavljen u Hannoveru konceptno je vozilo koje ima prikolicu s velikim teleskopom. Sve je posebno dizajnirano za terensku vožnju u kojoj se njegovo zrcalo neće moći oštetiti

Nissan Navara s teleskopom | Author: nissan foto: nissan

Nissan i Europska svemirska agencija pretvorili su terensku Navaru u pravu mobilnu zvjezdarnicu. Prikazali su ju u srijedu na salonu automobila u Hannoveru. 

Konceptno vozilo Dark Sky funkcionira kao mobilni astronomski laboratorij opremljen teleskopom PlaneWave koji je postavljen na prikolicu posebno prilagođenu terenskoj vožnji. Jer za najbolji pogled na noćno nebo treba otići daleko od svjetlosnog zagađenja i asfaltnih cesta urbanih područja.

Nissan Navara s teleskopom | Author: nissan foto: nissan

Unikatni automobil opremljen je i sustavom za pomoć u vožnji ProPilot te drugim Nissanovim sustavima koji omogućavaju pogled iz ptičje perspektive na auto, sustav za upozorenje na vozilo u mrtvome kutu, sustav za spajanje s prikolicom prepušta autu nadzor nad upravljanjem kako bi se automatski poravnao s prikolicom, za lakše spajanje. 

Nissan Navara s teleskopom | Author: nissan foto: nissan

Modul prikolice, razvijen u bliskoj suradnji s ESA-om, ima poseban sustav hlađenja, koji omogućava teleskopu da ostane stabilan i kalibriran na optimalnoj temperatur,i za prijevoza do bilo koje lokacije. Nakon dolaska na željenu lokaciju mehanizirani krov prikolice može se otvoriti kako bi se teleskop mogao usmjeriti na noćno nebo. Uporabom (primarnog) zrcala s promjerom 40 centimetara omogućen mu je detaljan pogled dalje od Saturnovih prstenova, do udaljenih galaksija, maglica i supernova.

Nissan Navara s teleskopom | Author: nissan foto: nissan

Auto ima 2,3-litreni dizelski turbomotor sa 190 KS i 450 Nm okretnoga momenta. I Navara i prikolica opremljeni su baterijama xStorage ROAM. Kad su pričvršćene na za to predviđenome mjestu, baterije se stalno pune i spremne su za uporabu u svakome trenutku. 

Dodatne pametne funkcije uključuju Wi-Fi, radnu stanicu za prijenosno računalo i radio UHF za trenutan prijenos podataka s bilo koje lokacije u svijetu. Osam povezanih radara, svaki u jednome kutu vozila i prikolice, obavješćuju vozača o okruženju vozila putem dodirnoga zaslona multimedijskog sustava NissanConnect, smještena na armaturnoj ploči.

Nakon Salona automobila u Hannoveru Nissan će teleskop donirati.

Nissan Navara s teleskopom | Author: nissan foto: nissan

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.