Početna Tech 489 pregleda

Divovi autoindustrije traže europski standard za umrežene automobile

Povezivost automobila u budućnosti
FOTO: The Edition Truth

Njemački proizvođači automobila BMW i Daimler, telekomunikacijski div Deutsche Telekom i proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson pozvali su Europsku uniju da podupre tehnologiju za umrežene automobile, koja će, prema njihovim tvrdnjama, potaknuti širenje nove generacije mobilnih mreža 5G u Europi

U pismu upućenu Bruxellesu skupina kompanija poduprla je usvajanje tehnologije C-V2X koja automobilima omogućava komuniciranje s drugim umreženim uređajima putem celularnih mobilnih mreža.

Povezivost automobila u budućnosti | Author: The Edition Truth foto: The Edition Truth

Potpisnici pisma tvrde kako je ta tehnologija bolje rješenje od konkurentskog ITS-G5, bazirana na Wi-Fi-ju, i da će proizvođačima automobila omogućiti da bolje konkuriraju na globalnome tržištu. ITS-G5 pak 'unatoč imenu nema veze s tehnologijom mreža nove generacije 5G i zasigurno se ne razvija prema kompatibilnosti s 5G-om', tvrde tvrtke u pismu predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i drugim povjerenicima, koje je Reuters dobio na uvid.

Budućnost povezivosti automobila | Author: Henning Kaiser/DPA/PIXSELL foto: Henning Kaiser/DPA/PIXSELL

'Tako se Europa dovodi u lošiju ekonomsku poziciju u odnosu na druge dijelove svijeta, uključujući Kinu i Sjedinjene Države gdje C-V2X postaje snažni tehnološki kandidat za kooperativne inteligentne transportne sustave (C-ITS)', ističe se u pismu koje su potpisali i Ford, Huawei, Intel, Qualcomm, Nokia, SAIC Motor, Samsung, Savari, PSA Groupe, Telefonica i Vodafone.

5G internet | Author: TechDaring foto: TechDaring

Zahtjev kompanija vremenski se poklopio s pripremama Komisije za izradu novog propisa koji će regulirati područje automobila povezanih s internetom i trebao bi biti predstavljen javnosti do kraja godine. Posrijedi je tržište čija se vrijednost procjenjuje na više milijardi eura i očekuje se da će generirati nove prihode za telekomunikacijske operatere i proizvođače opreme za mobilne mreže. U Bruxellesu su potvrdili da su primili pismo skupine kompanija.

Zgrada BMW-a u Munchenu ULAGANJE BMW planira nabavljati baterije za četiri milijarde eura

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.