Početna Tech 534 pregleda

Haker bez problema preuzeo kontrolu nad automobilima

FOTO: Dreamstime

Curry se spojio na automobile putem satelita, a tada je bio u mogućnosti locirati ih putem satelitske navigacije, otključati i pokrenuti motor

Prema informacijama portala "The Hacker News" specijalist za kibernetičku sigurnost Sam Curry je u SAD-u preuzeo kontrolu nad više automobila marki Honda, Nissan, Infiniti i Acura. Curry je to uspio koristeći usluge Sirius XM, tvrtke koja pruža usluge satelitskog radija.

Haker nije imao težak posao, bilo mu je potrebno samo malo tehnološkog znanja i serijski broj šasije vozila (VIN). Posao mu je dodatno olakšala činjenica da mnogi novi automobili svoj broj šasije imaju jasno vidljivo istaknut ispod vjetrobranskog stakla. Uz malo programerskog truda Curry se spojio na automobile putem satelita, a tada je bio u mogućnosti locirati ih putem satelitske navigacije, otključati i pokrenuti motor. 

Problem koji je haker iskoristio su bile sigurnosni nedostaci u usluzi Connected-Services koju pruža Sirius XM. Connected-Services vozačima nudi mogućnost automatskog poziva u pomoć nakon nesreće, lociranja automobila, dodatne praktične usluge navigacije i drugo. Tu uslugu koristi više od deset milijuna vozača na svojim vozilima diljem SAD-a. 

Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Kako bi pružao sve te usluge Sirius XM treba pristup raznim funkcijama automobila i upravo je u tome Curry pronašao "skrivena vrata" kojima se probio u sustav samog vozila. Ovaj slučaj dokazuje da vlasnici modernih automobila vrlo lako mogu postati žrtve opasnih hakerskih napada. Na sreću Curry nije imao zle namjere te je sigurnosni propust odmah prijavio Sirius XM, kako bi tvrtka napravila sigurnosne preinake. 

Iako Sirius XM nije dostupan u Europi i naši moderni automobili su višestruko povezani  te tako mogu postati žrtve sličnih napada. U Njemačkoj su do sada zabilježeni razni napadi u kojima su hakeri manipulirali ploču s instrumentima, dodirni zaslon i ambijentalno osvjetljenje automobila. Hakeri pristup automobilu mogu ostvariti putem USB utora, Bluetootha, WLAN-a i mobilnog podatkovnog prometa. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.