Početna Tech 2307 pregleda

Impresivno: Titanski naplaci 'isprintani' pomoću 3D tehnologije

Ova tehnologija fenomen je modernoga doba i uzela je maha. No ono što je još upečatljivije je 3D printanje iz titanija

Zvuči kao nešto iz filma znanstvene fantastike, no takva se tehnologija već koristila u proizvodnji satelita i umjetnih dijelova kostiju, ali sada pronalazi put i u automobilsku industriju, kroz proizvodnju naplataka.

Author: HRE Wheels foto: HRE Wheels
Tvrtka 'HRE Wheels', u suradnji s tvrtkom 'GE Additive', razvila je prototip 3D printanih naplataka izrađenih iz titanija, a oni će se naći na tržištu u skoroj budućnosti. Naplaci imaju dizajn u stilu zapetljanih krakova, a konstrukcija se sastoji od šest spojenih komponenti. Kako će se proizvodnja razvijati vjerojatno će se u budućnosti usavršiti do te mjere da će se moći izraditi iz jednoga komada.

Author: HRE Wheels foto: HRE Wheels
Prilikom izrade primjenjuje se proces 'taljenja elektronskom zrakom'. Ona se koristi kako bi se titanijski prah spojio u krutu tvar. Kao i kod uobičajenoga 3D printanja, krajnji proizvod načinjen je iz slojeva. Gotovi naplaci ne zahtijevaju dodatnu zaštitu jer je titanij otporan na koroziju.

Author: HRE Wheels foto: HRE Wheels Author: HRE Wheels foto: HRE Wheels

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.