Početna Tech 636 pregleda

Istražili smo: Kako električna vozila postižu nevjerojatno ubrzanje

1
Vidi galeriju 1/6
Istražili smo: Kako električna vozila postižu nevjerojatno ubrzanje Istražili smo: Kako električna vozila postižu nevjerojatno ubrzanje Istražili smo: Kako električna vozila postižu nevjerojatno ubrzanje Istražili smo: Kako električna vozila postižu nevjerojatno ubrzanje Istražili smo: Kako električna vozila postižu nevjerojatno ubrzanje Istražili smo: Kako električna vozila postižu nevjerojatno ubrzanje

Električni automobili trenutno razvijaju maksimalni okretni moment, nakon pritiskom papučice gasa, a ta karakteristika čini ih superiornijima u odnosu na automobile pokretane klasičnim motorima, osobito u gradskoj vožnji

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Električna vozila imaju fokus usmjeren očuvanju okoliša, kroz manju emisiju štetnih ispušnih plinova u odnosu na konvencionalna vozila. Osim toga, ekonomična su pa su poželjno prijevozno sredstvo koje znatno smanjuje troškove prijevoza. Također je bitno i zanimljivo u ovakvih vozila to što razvijaju maksimalni okretni moment pritiskom papučice gasa.

1 | Author: Tesla Motors foto: Tesla Motors

To je karakteristika koja ih čini superiornim u odnosu na automobile s benzinskim i dizelskim motorima. Kada govorimo o snazi motora, koja se mjeri kilovatima (kW) ili konjskim snagama (KS), sve češće danas ljude zanima i okretni moment, koji se izražava u njutnmetrima (Nm). 

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Okretni moment je količina rada koju motor može odraditi, a kilovat, odnosno konjska snaga je brzina kojom će taj rad biti isporučen. Snaga motora matematički se računa množenjem okretnoga momenta brojem okretaja u minuti. Logičan je zaključak da motor s većim okretnim momentom isporučuje i više konjskih snaga pri određenom broju okretaja. 

U električnim vozilima glavnu ulogu imaju generator motora i baterijski sustav, koji isporučuju snagu za pokretanje automobila i vožnju. U vozila pokretanog konvencionalnim elektromotorom u kojemu se unutar magnetskog polja proizvodi snaga, što više struje dođe do njega to će se on brže okretati.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Generator u električnim vozilima čini nešto slično, ali je smjer toka struje obrnut. Umjesto da električni impuls zavrti rotor, on se vrti kroz magnetsko polje i to brže ako se vozilo kreće sporije. Tako se stvara struja koja se koristi za punjenje baterija, a generator se može brzo prebacivati iz stanja punjenja automobila u stanje regeneriranja električne energije. Električno vozilo može se u sekundi pokrenuti, primjerice kad se na semaforu upali zeleno svjetlo.

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Ako očekujete start kao u nekog sportskog automobila, grdno ćete se prevariti, no isporuka maksimalnog okretnog momenta u trenutku čini vožnju električnim autom itekako zabavnom i jednostavnom. 

1 | Author: Arhiva foto: Arhiva

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.