Početna Tech 2234 pregleda

Znanstvenici na tragu magičnog asfalta: Cesta se sama popravlja

Mladi znanstvenici s nottinghamskog sveučilišta smislili su kako ceste učiniti boljima. Ovaj magični asfalt neće samo manje trošiti gume na automobilima, nego će omogućiti uštede državnoga novca koji se troši za održavanje prometnica

Razvili su novu vrstu materijala i opsežno ju testirali. Asfalt se sastoji od kombinacije mineralnih agregata (pijesak, šljunak, drobljeni kamen, šljaka, reciklirani beton) i bitumena. Bitumen je ljepljiva tvar koja ove materijale povezuje, učvršćuje i popunjava praznine na površini.

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Nažalost, proces popravka oštećenja nastalih na površinama asfaltiranih podloga traje predugo. Tako se stvaraju sve veće rupe na prometnicama, koje su noćna mora za vozače i njihove limene ljubimce. No ekipa s nottinghamskog sveučilišta na tragu je rješenja naših problema. Znanost je divna stvar, osobito ako je inspirirana kuhanjem.

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Ideju su dobili gledajući španjolsku verziju 'Masterchefa', kada je jedan od sudionika koristio molekularnu gastronomiju kako bi načinio sferu tekućine. Takva tehnika može se primijeniti za stvaranje sićušnih sfera, odnosno kapsula ulja ili vezivnih tvari (npr. suncokretovo ulje ili borova smola), koje se mogu slomiti i iscuriti kad se formira pukotina na asfaltu. Tako popunjavaju pukotine i spajaju dva slomljena dijela asfalta. Ovaj potencijalni način popravka prometnica jeftin je i jednostavan, a kako to točno funkcionira demonstrirano je u videu.

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

  • JaclynAndrews

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef.posjetiti>>>>> www.WebJob33.Com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.