Početna Tech 1801 pregleda

Nova generacija Toyotinih motora bit će najefikasnija na svijetu

1

Novi benzinski i hibridni pogoni te inovativni novorazvijeni mjenjač CVT znatno će povećati efikasnost i performanse Toyotinih modela

1 | Author: CarAdvice foto: CarAdvice

Toyota je objavila detalje o novoj seriji motora i prijenosa za buduće modele bazirane na potpuno novoj platformi TNGA. Najavljena su i dva nova 2,0-litrena motora, jedan klasični, jedan hibridni s tehnologijom Dynamic Force. Toyota tvrdi kako će imati najveću učinkovitost motora na tržištu, snažniji okretni moment, a sve to u skladu s propisima o emisiji štetnih ispušnih plinova.

Novi benzinsko-hibridni motor unaprijeđena je verzija agregata iz posljednje generacije Priusa i koristit će se u većim Toyotinim modelima. Za razliku od prethodnika, postiže maksimalnu snagu u nižem području okretaja i crpi više energije iz baterije.

1 | Author: CarAdvice foto: CarAdvice

Između ostaloga, Toyota je razvila novi mjenjač CVT, za koji kaže kako je šest posto efikasniji, zahvaljujući smanjenju mehaničkih gubitaka. Za manjih brzina koristit će mehanizam koji ubrzava spori odaziv, tipičan za CVT, što će uz 20 posto brže izmjene prijenos doprinijeti boljem ubrzanju.

Razvijen je i novi šestostupanjski ručni mjenjač, koji je manji, 7 kilograma lakši i efikasniji. A kao najveću novost Toyota će predstaviti i novi pogon Dynamic Torque Vectoring na sve kotače, koji će se primjenjivati na modelima s benzinskim motorima, a električni pogon na sve kotače primjenjivat će se na hibridima, usmjeravajući na stražnje kotače 30 posto više okretnoga momenta nego stari sustav.

1 | Author: CarAdvice foto: CarAdvice

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.