Početna Tech 1932 pregleda

S novim Ford Focusom vožnja unatrag više nikad neće biti problem

Nova kamera za vožnju unatrag
Vidi galeriju 1/5
S novim Ford Focusom vožnja unatrag više nikad neće biti problem S novim Ford Focusom vožnja unatrag više nikad neće biti problem S novim Ford Focusom vožnja unatrag više nikad neće biti problem S novim Ford Focusom vožnja unatrag više nikad neće biti problem S novim Ford Focusom vožnja unatrag više nikad neće biti problem

Kamere za vožnju unatrag, koje vozaču pokazuju što se događa neposredno iza automobila, zadnjih nekoliko godina postaju sve popularnije. Sada potpuno novi Ford Focus ide korak dalje – pokazuje vozačima što se događa 'iza ugla'

Smještena odmah iznad registarske pločice, kamera s poljem prikaza u kutu 180 stupnjeva snima i sliku projicira na dodirni zaslon koji se nalazi u kokpitu, pa vozač može lakše vidjeti prolazak pješaka, biciklista ili drugih vozila iza automobila.

Nova kamera za vožnju unatrag | Author: Ford foto: Ford

Manevri unatrag su također olakšani zahvaljujući radarskim senzorima koji nadziru područje iza automobila i upozoravaju vozača na vozila i motocikle koji prolaze iza automobila. Ako vozač ne reagira na upozorenja, kočnice se automatski aktiviraju.

Nova kamera za vožnju unatrag | Author: Ford foto: Ford

'Znamo da je za gotovo sve naše kupce vožnja unatrag ključan dio njihove svakodnevne vožnje, a jedan dio njih u tome ne uživa. Ova mala kamera značajno nam pomaže da vožnju unatrag učinimo lakšom i sigurnijom', kaže Glen Goold, glavni programski inženjer novoga Focusa.

Nova kamera za vožnju unatrag | Author: Ford foto: Ford

Prema nedavnom istraživanju, četiri od pet najopasnijih vozačkih manevara uključivali su vožnju unatrag, a peti je  ulazak na parkirališno mjesto vožnjom naprijed. Novi Focus predstavlja niz naprednih značajki i tehnologija, kao nijedan Ford dosada.

Nova kamera za vožnju unatrag | Author: Ford foto: Ford

 

Uz stražnju širokokutnu kameru Focus nudi i novi sustav upozorenja na vozila u mrtvome kutu. Uz samo upozorenje vozaču o vozilu ili motociklu, koji bi uskoro mogli proći pokraj njega, u slučaju nužde sustav može automatski aktivirati kočnice kako bi se izbjegao sudar ili ublažile njegove posljedice, ako vozač ne reagira na prvotna upozorenja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.