Početna Tech 544 pregleda

Seat budućnosti: Minimo čita godine vozača i limitira brzinu

Seat Minimo
FOTO: Seat

Minimo je Seatov električni koncept s 5G sustavima, koji bi za otprilike dvije godine mogao biti potpuno autonomno vozilo 4. razine. Njegov doseg je 100 km, a može prepoznati koliko vozač ima godina

 

U Seatu kažu kako njihov mali električni koncept Minimo spaja najbolje od automobila i motocikala, a na prvi pogled jako podsjeća na Renaultov Twizy. No za razliku od francuskog električnog automobila, ovaj izgleda puno ozbiljnije i dizajniran je s fokusom na budućnost u kojoj će 5G i autonomna vožnja biti dio naše svakodnevice. 

Seat Minimo | Author: Seat foto: Seat

Naime, u španjolskoj kompaniji rekli su kako ovakav koncept trenutno ima drugu razinu autonomije, kao i mnogi automobili sa sličnim sustavima. Međutim, na Seatovu štandu rekli su da bi automobil za dvije godine, kada bi trebao zaživjeti u finalnoj verziji, trebao biti spreman za četvrtu razinu autonomije, što znači da mu tada neće trebati volan ni papučice. Međutim, u Seatu još nisu odlučili hoće li i konačna verzija automobila biti bez volana. 

Seat Minimo | Author: Seat foto: Seat

Seatov predsjednik Luca de Meo objasnio je kako Minimo dizajniraju za mobilne platforme koje će oblikovati mobilnost budućnosti, odnosno za sustave carsharing, koji niču. 

Što se samoga vozila tiče, ovo je dva i pol metra dug automobil u kojemu će vozač i suputnik sjediti jedan iza drugog. Ugrađena baterija trebala bi osigurati 100 kilometara vožnje, ali u Seatu kažu da će se ona moći mijenjati pa bi auto već za nekoliko minuta trebao biti spreman za nastavak vožnje do neke postaje za punjenje. Kako je širok 1,24 metra, moći će se parkirati gdje i motocikli. 

Seat Minimo | Author: Seat foto: Seat

U njega su ugradili 5G sustave, zajedno sa španjolskom Telefonicom. U pilot-projektu u Barceloni automobil će moći komunicirati s okolnom infrastrukturom i drugim vozilima na putu razvoja potpuno autonomne vožnje 4. razine. Auto se bežično može povezivati s mobitelima i vozačem te prepoznati ima li vozač 16 ili 18 godina i tako ograničiti brzinu na 45 ili 90 km/h. Tu će biti i Googleov Asistent za glasovno upravljanje autom.

Seat Minimo | Author: Seat foto: Seat

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.