Početna Tech 2587 pregleda

Stiže kraj kradljivcima auta: Bosch razvio siguran sustav 'keyless'

Bosch Perfectly Keyless
Vidi galeriju 1/3
Stiže kraj kradljivcima auta: Bosch razvio siguran 'keyless' sustav Stiže kraj kradljivcima auta: Bosch razvio siguran 'keyless' sustav Stiže kraj kradljivcima auta: Bosch razvio siguran 'keyless' sustav

Za razliku od konvencionalnoga 'keylessa', Boschov sustav upotrebljava pametni telefon kao virtualni ključ, a tehnologiju Bluetooth za prijenos podataka

Krađa automobila VIDEO Nestao u 40 sekundi: Ispred kuće mu ukrali Range Rover

Posljednjih mjeseci imali smo priliku čitati o brojnim krađama automobila koje su izvršene zbog nesigurnih 'keylessa'. Naime, lopovi su danas toliko vješti u tome da im za krađu auta s takvim ključem treba samo nekoliko sekundi. U operaciji obično sudjeluju trojica. Jedan kruži oko kuće i pokušava presresti signal ključa, koji potom šalje pomagaču dok on stoji blizu vozila i prima preusmjereni signal pa otvara auto. Treći za to vrijeme čuva stražu u automobilu namijenjenu za bijeg u slučaju opasnosti.

No čini se da takvim krađama dolazi kraj, jer je njemački Bosch razvio sustav otključavanja/zaključavanja auta, čije signale hakeri ne mogu presresti. Riječ je o sustavu 'Perfectly Keyless' koji programira senzore u automobilu da, umjesto signala ključa, prepoznaju vlasnikov pametni telefon

Konvencionalni sustavi 'keyless' imaju visokofrekventni ili niskofrekventni radijski prijenos podataka pa hakerima treba manje od pet sekundi da presretnu taj signal. Za razliku od toga, Boschov sustav upotrebljava pametni telefon kao virtualni ključ, a tehnologiju Bluetooth za prijenos pa tako ključ automobila može ostati kod kuće, a hakeri nemaju nikakvu mogućnost za presretanje tih signala. 

Bosch Perfectly Keyless | Author: YouTube foto: YouTube

Novi sustav će blokirati signale drugih pametnih telefona ili elektroničkih uređaja koji pokušavaju manipulirati radijskim prijenosom. Tako 'Perfectly Keyless' štiti od neovlaštena pristupa, a ako pametni telefon s tom aplikacijom bude ukraden ili izgubljen, digitalni se ključ jednostavno deaktivira putem mreže, čime se onemogućava pristup vozilu.

Iako svi znaju kako je gotovo nemoguće zaštiti se od iskusnih kriminalaca, Bosch vjeruje da bi ovaj sustav mogao napraviti revoluciju te da će hakeri izgubiti mogućnost krađe automobila. 

Bosch Perfectly Keyless | Author: YouTube foto: YouTube

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.