Početna Auto 31 pregleda

DOMAGOJ ĐUKEC: Danas sve drugo zagađuje okoliš više nego auti

kolumna
Vidi galeriju 1/3
DOMAGOJ ĐUKEC: Danas sve drugo zagađuje okoliš više nego auti DOMAGOJ ĐUKEC: Danas sve drugo zagađuje okoliš više nego auti DOMAGOJ ĐUKEC: Danas sve drugo zagađuje okoliš više nego auti

Svi se pitaju kako je Tesla s malo novca uspjela stvoriti jako ime. Sada znamo odgovor - tako što gubi novac. Tesla je balon, obećavaju, a iza svega stoje financijski i industrijski inženjering

Puno mojih prijatelja, dizajnera automobila, u posljednje je vrijeme otišlo u automobilske startup tvrtke. Ponajviše ih je prešlo iz BMW-a u Faraday Future. Pogledate li fotografije dizajnerskoga tima prepoznat ćete osam dizajnera koji su donedavno bili BMW-ovi. Startupi im daju puno veće plaće i bolje pozicije pa nije čudno što odlaze. Kinezi plaćaju odlično! Shvatili su kako se nitko ne želi preseliti u Kinu, stoga otvaraju studije ondje gdje ih imaju i drugi, naprimjer u Torinu i Münchenu, tako da oni koji prelaze k njima ne moraju mijenjati cijeli život i seliti obitelji. Pametno su se toga sjetili.

Ne odlaze samo dizajneri nego i 3D modelari i modelari u glini. Velike tvrtke moraju zadržati svoje zaposlenike, ali ne možemo tako brzo reagirati i povećavati plaće. BMW ima 120.000 zaposlenika i već sada velike fiksne troškove. Startupovi brzo skupe puno investitora i njihova novca, zauzvrat im daju neki papir nazvan dionica i nitko ne zna koliko će on kasnije vrijediti. Svi se pitaju kako je Tesla s malo novca uspjela stvoriti toliko jako ime. Sada znamo odgovor - tako što gubi novac. Svi žele stvoriti nešto nevjerojatno, puno obećavaju i na kraju se ne dogodi ništa. Sada je puknuo skandal jer se otkrilo kako je osnivač Jia Yueting pokrenuo još jednu takvu tvrtku i izjavio da će jednu zadržati, a drugu zatvoriti. Što će biti s ljudima koji su preuzeli rizik i prešli k njemu?

kolumna | Author: BMW foto: BMW

Nije u pitanju to što mi imamo puno više iskustva i znanja nego što moramo promijeniti strukturu tako da možemo brzo raditi. Privlačnost startupa je u tome što stvaraju nešto novo, od nule, bez pravila, bez strukture, bez kompliciranja. Svako veliko poduzeće ima strukturu, organizaciju koja te sprečava da napraviš nešto novo. Sada razmišljamo kako možemo uvesti takvu kulturu i stvoriti u nas čarobnu privlačnost startupa. Uspijemo li nitko neće imati šanse protiv nas, jer već imamo image i sve ostalo.

Apple, Google, Microsoft i Samsung odustali su od svojih automobila. Oni će surađivati s automobilskom industrijom. Sve što su dosad govorili bila je velika strategija. Lani su obilazili sve proizvođače, bili su i u nas, mi smo išlli k njima. Google automobil bio je samo reklama. Jasno je - firme poput Googlea i Applea trebaju partnere u autoindustriji. Njima je besmisleno investirati u vlastite strojeve i tvornice kada ih mi imamo spremne. Oni imaju najveće znanje u svijetu o potrošačkoj elektronici. Zuckerberg je sada bio u Barceloni na MWC-u, sajmu mobitela, jer svi oni surađuju.

Ako imaš mali startup imaš samo ideju. Želim svima sve najbolje, ali niti Bugatti niti Rolls-Royce ne mogu prodati puno auta, a imaju fantastičnu tehnologiju. Bugatti je u deset godina jedva prodao 300 komada…

Svi misle kako je sada pravi trenutak zaraditi puno novca, ali ustvari samo žele doći ondje gdje su već velike tvrtke. Svi rade kako bi dostigli vrh gdje mi već jesmo. Mislim kako su bitne naše vrijednosti i tradicija i to se mora održavati jer je jako važno za naše društvo.

Bill Gates i mnogi drugi najavljuju kako ćemo za 10 do 15 godina doći do izvora čiste energije. Osjeća se - na korak smo do velike revolucije. U posljednje vrijeme jako je napredovalo lječenje SIDA-e i raka. Trideset godina sve smo radili na isti način, a onda smo, odjednom, probili granicu.

BMW IMA 120.000 ZAPOSLENIKA I FIKSNE TROŠKOVE, A NO NAME TVRTKE SU BRZE, FLEKSIBILNE, UČINKOVITE, RAZVIKANIM KOMPANIJAMA OTIMAJU NAJBOLJE STRUČNJAKE, RADE NERED, ALI NERIJETKO USPIJU

To se tiče i auta. Autopilot i alternativni pogon sljedeća su revolucija u autoindustriji. Potom stižu leteći auti. Osobni prijevoz će uvijek biti potreban, ali on neće iziskivati posjedovanje auta. Stiže car sharing, to su razni oblici najma i personalizacije. Problem je što u svijetu ima sve više korisnika auta, a ne može svatko posjedovati svoj auto, to se mora mijenjati.

Nova mobilnost nudi nove mogućnosti. BMW može ponuditi da se dovezete autom do aerodroma u New Yorku, odletite u London i ondje ponovno sjednete u istovjetan auto, jer se ovaj prilagodio postavkama auta koji ste ostavili SAD-u. Ne moramo rasipavati energiju na prijevoz vozilima do Engleske.

Puno je mogućnosti koje, ako ih pametno kombiniramo, imaju mnogo potencijala da od auta naprave najinteligentniji stroj. A 1980-ih godina auto je bio simbol zagađenja. Kisele kiše, zagađenje, CO2…, pričalo se samo kako auto zagađuje, pa je autoindustrija uvela katalizator.

kolumna | Author: BMW foto: BMW

Danas sve drugo zagađuje više nego auti, auto je sada ponajviše ekološki proizvod. U budućnosti ne samo što neće zagađivati zrak, nego će ga moći i filtrirati. Auto će biti tvoj Iron Man. Ako želiš - i helikopter! Svi smo vidjeli kineski dron za čovjeka. To nije budućnost, tehnologija je već tu. Danas s tisuću kuna kupiš dron koji te prati i snima kako skijaš. Nevjerojatno! U usporedbi s time, autoindustrija je ista već 200 godina. Nije uključena u suvremenost koja se događa u potrošačkoj elektronici. Zato je CES danas sve važniji za autoindustriju. Svi ondje imaju svoj štand i nešto pokazuju. Prvi je put lani cijela uprava BMW-a otišla tamo.

Postojanje startupova dokaz je kako se i u autoindustriji događa promjena, zato svi žele biti tu. BMW je dobro počeo s BMW-om i. To je samo prvi korak.

Zato su svi dizajneri koji su napustili BMW otišli iz - odjela BMW i.

To ukazuje koliko je to važan korak. Model BMW i ne prodaje se nevjerojatno, iako ih ima u velikim gradovima. Naprimjer, London ih je pun, ali to nam ne donosi zaradu, nego imidž.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.