Početna Auto 1768 pregleda

Električna šumska zvijer: Ovaj kamion sam vozi 16 tona drva

FOTO: E/NRIDE

Švedski startup Einride predstavio je svoj električni kamion bez vozača, koji bi se koristio za izvlačenje drva iz šume i na taj način uklonila potreba za teškim kamionima koji zagađuju okoliš

Električni kamioni bez vozača uskoro bi mogli stići u naše šume i preuzeti težak zadatak izvlačenja drva iz šuma. Švedski startup Einride na festivalu brzine Goodwood predstavio je T-Log, svoju viziju potpuno autonomnoga kamiona koji je dizjanirao kao zamjenu za velike kamione koji zagađuju ispušnim plinovima. 

Ovaj je kamion nastavak na lanjski model T-Pod, dizajniran je posebno za drvnu industriju i izgleda kao prikolica s odrezanom kabinom. Može prevoziti do 16 tona drva i ne treba mu vozač. Ako treba, njime može upravljati čovjek udaljen i stotinama kilometara, jer je opremljen kamerama, radarom i lidarom i ima potpuni prikaz cijele okoline.

- Vozačka kabina je ono što čini kamione tako skupima za proizvodnju, a vozač u kabini čini ih skupima za korištenje - navodi u priopćenju Robert Flack, direktor Einridea. Dodaje kako se troškovi mogu drastično smanjiti ako se kabina ukloni, a flota vozila se nadzire daljinski. 

Električna šumska zvijer: Ovaj kamion sam vozi 16 tona drva | Author: E/NRIDE foto: E/NRIDE

Što se samoga kamiona tiče, T-Log ima bateriju od 300 kWh koja bi mu omogućila 190 kilometara jednim punjenjuem. Kad se uzme u obzir doseg najjačih električnih automobila, poput Teslina Modela X, to se ne čini tako velikim dosegom, ali ovakvi kamioni često voze samo nekoliko kilometara od mjesta utovara pa do mjesta pretovara tereta, što znači da bi bili iznimno iskoristivi. 

Kompanija planira kamione dovesti u šume već 2020. godine pa pregovara s nizom tvrtki koje bi ih koristili. 

x x

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.