Početna Auto 223 pregleda

Konačno lijepi 'bubrezi': BMW je predstavio novi koncept

FOTO: BMW

Ove godine, BMW je Concorso d’Eleganza Villa d’Este iskoristio da predstavi konceptni dvosjed koji odaje počast legendarnim modelima Z8 i 503

Jezero Como u Italiji svake godine ugosti Concorso d’Eleganza Villa d’Este, svojevrsno natjecanje ljepote za povijesne automobile i motocikle na kojem se biraju najljepši oldtimeri na svijetu. Ono ovaj događaj brojni proizvođači iskoriste da i predstave svije nove dizajnerske studije, koncepte i unikatne modele koji se također natječu u posebnoj kategoriji. Prošlogodišnji pobjednik je bio Pagani Huayra Codalunga. 

Author: BMW foto: BMW

Ove godine, BMW je Concorso d’Eleganza Villa d’Este iskoristio da predstavi konceptni dvosjed koji odaje počast legendarnim modelima Z8 i 503. Automobil nazvan BMW Concept Skytop izgleda prilično drugačije od onoga na što smo od BMW-a navikli u posljednje vrijeme. Ima izuzetno tanka prednja svjetla za koja BMW tvrdi da su najtanja prednja svjetla na nekom automobilu. Iako su razvijena samo na studiju, može se naslutiti da će BMW ovakvo rješenje uskoro ugraditi i u neki seriji model. 

Author: BMW foto: BMW

U oči upada i široka, ali ne prevelika osvijetljena maska. Ovi "bubrezi" djeluju mnogo elegantnije od onoga što nam BMW u posljednje vrijeme daje u seriji, a prednji dio, ukupno gledano, pomalo podsjeća na legendarni model Z8. S druge strane, zaobljena, široka bočna linija podsjeća na eleganciju modela 503 iz 50-ih godina prošlog stoljeća. 

Author: BMW foto: BMW

"BMW Concept Skytop prikazuje jedinstven i egzotičan dizajn. Nudi kombinaciju vozne dinamike i elegancije na najvišoj razini", rekao je Adrian van Hooydonk, voditelj BMW Group Design odjela. 

Author: BMW foto: BMW

Ovaj model s Targa krovom ima još nekoliko zanimljivih detalja. Primjerice na vratima nema nikakvih klasičnih kvaka, čak ni onih na uvlačenje već njihovu funkciju preuzimaju mala zakrilca na vrh vrata, ispod prozora. Na stražnjem dijelu se smeđi ton boje korišten za krov prelijeva u srebrnu boju. Krovne ploče presvučene kožom, koje se mogu spremiti u prtljažnik, upotpunjuju upečatljiv dojam kojeg ovaj auto ostavlja. 

Author: BMW foto: BMW

U unutrašnjosti također dominira crvenkasto smeđi ton i nema nekih pretjerano neobičnih dizajnerskih rješenja kakva su tipična za koncepte. Zapravo, uva unutrašnjost izgleda kao nešto izvađeno iz  serijskog M8.  

Author: BMW foto: BMW

Što se tiče pogona, kao i u Z8, ispod poklopca motora je V8. BMW ne otkriva nikakve detalje o njemu, osim tvrdi da je to trenutno njihov najsnažniji v8, pa se možda radi o motoru iz serije 8 koji razvija 625 KS.

Author: BMW foto: BMW

Što će dalje biti s ovim modelom ne zna se. Moguće je da će evoluirati u neki serijski, no najvjerojatnije se samo radi o dizajnerskoj studiji koja bi mogla "testirati" ili najavljivati neki budući dizajnerski smjer u BMW-u. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.