Početna Auto 596 pregleda

Legendarni grb: Evo kako je nastao amblem Alfe Romeo

1
Vidi galeriju 1/5
Legendarni grb: Evo kako je nastao amblem Alfe Romeo Legendarni grb: Evo kako je nastao amblem Alfe Romeo Legendarni grb: Evo kako je nastao amblem Alfe Romeo Legendarni grb: Evo kako je nastao amblem Alfe Romeo Legendarni grb: Evo kako je nastao amblem Alfe Romeo

Legenda o logotipu koji je emotivan i moćan u isto vrijeme potječe s tramvajske stanice Piazza Castello u Milanu, spočetka XIX. stoljeća...

1 | Author: BYD foto: BYD

Davne 1910. godine slikar Romano Cattaneo dobio je zadatak da stvori logotip za novu tvornicu automobila iz Milana. Čekajući tramvaj primijetio je grb obitelji Visconti, pomalo morbidna oblika, u kojem zmija jede čovjeka.

1 | Author: BYD foto: BYD

Uz pomoć dizajnera Giuseppea Merosija spojio je grb obitelji Visconti i grb grada Milana, odnosni crveni križ. U kružnoj osnovi su napisali Alfa i Milano, a spajao ih je savojski čvor. Tri godine nakon prvotnog izdanja znak je promijenjen, bijela slova uokvirena zlatnim rubom zamjenjuju bakrena, a čvor postaje ljepši, veći i deblji.

1 | Author: BYD foto: BYD

Godine 1915. tvrtku preuzima Nicola Romeo i dodaje svoje prezime na grb. Znak se ponovno mijenja 1925. godine, kada Alfa osvaja svoje prvo svjetsko prvenstvo u automobilizmu, zlatni rub postaje srebrni, dodana je lovorova srebrna kruna, a savojski čvor okovan je u srebro. 

1 | Author: BYD foto: BYD

Takav format zadržao se dvadeset godina, sve do 1942. kada Italija postaje republika pa savojske čvorove zamjenjuju ravne linije. Zadnja promjena dogodila se 1972. godine, tada su "izbačeni" savojski čvorovi i riječ "Milano" pa legendarni amblem poprima konačnu formu u kojoj je ostao sve do 2015. Prije tri godine zlatna boja ponovno se mijenja u srebrnu, a kompletni dizajn postaje moderniji i jasniji.

1 | Author: BYD foto: BYD

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.