Početna Auto 108 pregleda

Musk otkrio da sada svaki novi Teslin auto može voziti sam

Tesla
Vidi galeriju 1/4
Musk otkrio da sada svaki novi Teslin auto može voziti sam Musk otkrio da sada svaki novi Teslin auto može voziti sam Musk otkrio da sada svaki novi Teslin auto može voziti sam Musk otkrio da sada svaki novi Teslin auto može voziti sam

Svaki novi Teslin auto imat će sustave koji omogućuju da vozi potpuno sam, bez da vozač išta radi, no u kompaniji očekuju da će to biti potpuno spremno do kraja 2017.

Svi Teslini automobili koji su trenutno u proizvodnji, ali i njihov svaki budući automobil, što uključuje i mali Model 3, imat će sustave koji će mu omogućiti da vozi potpuno autonomno, objavili su u srijedu iz Tesla Motorsa. To ne znači da ćete odmah prepustiti volan u ruke Elonu Musku, već samo da Tesla oprema svoje automobile za trenutak u kojem će moći voziti samostalno. Nakon nadogradnje, automobili će imati 5. razinu autonomije, odnosno neće biti potrebna nikakva radnja vozača.

Tesla | Author: Tesla foto: Tesla

U kompaniji se nadaju da će sustavi biti potpuno spremni do kraja sljedeće godine kad će ga demonstrirati vožnjom preko SAD-a. Iz Tesle navode da će ta autonomija omogućiti njihovim automobilima da budu značajno sigurniji od ljudskih vozača, snize troškove prijevoza vlasnicima ili da ponude novi način prijevoza za one koji nemaju vozila. 

Tesla | Author: Tesla foto: Tesla

Za tu sigurnost brine se osam kamera koje vide sve oko automobila na udaljenost do 250 metara. Na automobile ugrađuju i novih 12 ultrazvučnih senzora koji pomažu kamerama i na taj način mogu vidjeti duplo dalje od prethodnih sustava. Radar na prednjem kraju automobila također daje dodatne podatke i može vidjeti kroz kišu, maglu, prašinu ili automobil ispred sebe. Da bi svi ti podaci imali smisla, Modeli S i X koji su sada u proizvodnji i mogu se kupiti imaju računalo s 40 puta više računalne snage od prethodne generacije. 

Tesla | Author: Tesla foto: Tesla

Prije nego uključe te nove sustave, oni će prolaziti dodatne prilagodbe koristeći podatke o milijunima kilometara vožnji sadašnjih vlasnika. To znači i da će novi vlasnici privremeno biti bez nekih opcija koje koriste vlasnici prve generacije Autopilota. Kad prođu sve provjere, aktivirat će ih svim vozačima, a dodati i nove mogućnosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.