Početna Auto 1349 pregleda

Oldtimeri su bolja investicija od dionica i obveznica

FOTO: RM Sotheby's

U analizi koju je provela njemačka Sudwestbank potvrđeno je ono što je svakom automobilskom entuzijastu već jasno i što nije nikakvo iznenađenje: ulaganje u oldtimere isplativije je od onog u dionice i obveznice

Author: Handesblat foto: Handesblat

Tako je, naprimjer, Porscheu 911 u zadnjih trinaest godina vrijednost porasla 683 posto, pregazivši rezultat njemačkog indeksa dionica - DAX. Kako bi lakše mogla pratiti trendove tržišta, Sudwest banka je razvila OTX indeks oldtimera, koji prikazuje fluktuacije vrijednosti marki Audi, BMW, Mercedes i Porsche, starijih od trideset godina. Tako je OTX-u od 2005. godine vrijednost učetverostručena, a u istome periodu indeks DAX trideset tvrtki s najvećom tržišnom kapitalizacijom u Njemačkoj povećao se 204 posto.

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Naravno, investiranje u oldtimere nije nimalo jednostavno ni jeftino. Investitori i stručnjaci preporučuju kupnju automobila vrjednijih od 100 tisuća eura, a treba paziti i na popularnost, odnosno likvidnost modela. Za Porsche, iz gore navedenog primjera, bit će zainteresiran široki spektar kupaca, a neki drugi model možda će biti puno teže prodati. Mnogi automobili koji se danas mogu kupiti za relativno male iznose, za koje će desetljeće biti vrijedni oldtimeri. Samo treba imati strpljenje i dobru intuiciju.

Author: Arhiva Auto start foto: Arhiva Auto start

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.