Početna Auto 200 pregleda

Opel Astra Sports Tourer - najnoviji model iz Russelsheima

opel astra karavan
Vidi galeriju 1/8
Opel Astra Sports Tourer -  najnoviji model iz Russelsheima Opel Astra Sports Tourer -  najnoviji model iz Russelsheima Opel Astra Sports Tourer -  najnoviji model iz Russelsheima Opel Astra Sports Tourer -  najnoviji model iz Russelsheima Opel Astra Sports Tourer -  najnoviji model iz Russelsheima Opel Astra Sports Tourer -  najnoviji model iz Russelsheima Opel Astra Sports Tourer -  najnoviji model iz Russelsheima Opel Astra Sports Tourer -  najnoviji model iz Russelsheima

Astra Sports Tourer u prodaju kreće potrkaj travnja, odlukuju je niski troškovi održavanja, štedljivi motori i visoka razina udobnosti

Na krilima uspjeha nove Astre, koja je odmah po predstavljanju osvojila titulu Europski auto godine, kao i na brojnim lokalnim izborima, Opel je predstavio i karavansku inačicu. Nije riječ samo o izvedbi s nekoliko centimetara prostora više u prtljažniku i većom nosivošću. Sports Tourer izgleda doista lijepo i privlačno, a na zavojitim vinskim cestama sjevernoga Portugala, u okolici Porta, gdje se rađa svjetski znano vino Porto, pokazala je kako nimalo nije izgubila na dinamici i voznim odlikama u odnosu na kompaktnu izvedbu. Štoviše, pojedine su izvedbe i nevjerojatnih 190 kilograma lakše nego inačice iz prethodne generacije karavana, a čak 80 kilograma lakša je samo karoserija.

opel astra karavan | Author: OPEL foto: OPEL

Štedljivi ECOTEC motori oduševljavaju mogućnostima i malom potrošnjom. Udobnost je vrhunska, buka motora i vožnje odlično je prigušena, aosjećaj za upravljačem doista sjajan. Motori su jednaki kao u kompaktnoj Astri, sve turbodizelske CDTI izvedbe su s obujmom 1,6 litara i dostupne u izvedbama s 95, 110, 136 i 160 KS. Najjači motor ima dva turbopunjača, svi serijski imaju ručni mjenjače sa šest stupnjeva, a izvedba sa 136 KS ima automatski mjenjač.

opel astra karavan | Author: OPEL foto: OPEL

S obzirom da je novost u ponudi obje verzije Astre upravo 1,6-litreni dizelaš s dva turba, taj smo model i isprobali. S 350 Nm okretnoga momenta, koji razvija u rasponu od 1500 do 2250 okretaja, odaziv na gas je trenutačan, a 160 KS dostatno je i za sasvim pristojne performance - 220 km/h najveće brzine i 8,9 sekunda do 100 km/h. Trošio je 5,0 litara na kombiniranoj ruti koja je uključivala autocestu i lokalne prometnice regije Duoro, uključujući i slavnu cestu N222, mnogim vozačima jednu od najljepših prometnica u južnoj Europi. Poput kompaktne Astre i karavansku izvedbu ugodno je voziti. Stabilna je, upravljač je izravan, ručni mjenjač dovoljno precizan, a istodobno je vrlo udobna i općenito ugodna u vožnji, ne samo za vozača nego i za putnike. Jednako se dobro vozi na autocesti ili na zavojitim prometnicama.

opel astra karavan | Author: OPEL foto: OPEL

Osim snažnoga dizela u ponudi su i benzinci. Ponuda započinje atmosferskim 1,4 motorom sa 100 KS, slijedi 1.0 Turbo sa 105 KS, oba su s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva ili Easytronic mjenjačem u jačoj izvedbi, također s pet stupnjeva. A 1,4 Turbo sa 125 i 150 KS su sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem, šesterostupanjski automatski može imati samo izvedba sa 150 KS, a najsnažnija 1,6 Turbo s 200 KS ima dva turbopunjača.

opel astra karavan | Author: OPEL foto: OPEL

Astra Sports Tourer bit će dostupna s četiri paketa opreme - Selection, Enjoy, Innovation i Dynamic te svom tehnologijom viđenom i na Astri, poput Matrix LED svjetala, sigurnosnih sustava, masažnih sjedala pa i automatskog električnog otvaranja stražnjih vrata pokretom noge, koji prepoznaje senzor.

opel astra karavan | Author: OPEL foto: OPEL

Jedna od bitnih odlika Astre Sports Tourer mali su troškovi održavanja, što je čini prikladnom ne samo za obiteljske nego i poslovne potrebe. Servisni intrervali predviđeni su nakon svakih 30.000 kilometara, mala je prosječna potrošnja, a, po procjenama - 12% manji trebao bi biti pad vrijednosti vozila. Itekako je to dobro za karavan s prtljažnikom od 540 do 1630 litara, koji će u prodaji biti potkraj travnja, s početnom cijenom od 133.392 kune za 1,4-litreni benzinac s prvim paketom opreme, do "bogovski" opremljenoga benzinskog "sportaša" s 200 KS za 191.000 kuna. Zlatna sredina je turbodizelska izvedba sa 110 KS i Enyoj paketom opreme, koja stoji 149.900 kuna. 

opel astra karavan | Author: OPEL foto: OPEL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.