Početna Auto 1616 pregleda

Povijesni uspjeh Hrvata! Suze radosnice na cilju 'Dakara'

FOTO: Privatni album

Hrvatska je nakon deset godina imala svoju posadu na Reliju Dakar, a Danijel Šaškin i Saša Bitterman završili su 35. među 126 posada automobila koji su krenuli sa starta. Čileanski Hrvat Garafulić je odličan, osmi...

 

Završen je Reli Dakar 2019. Hrvatska može biti ponosna, jer su među onima koji su stigli do cilja i u posljednjoj etapi i naši Danijel Šaškin i Saša Bitterman sa svojim vozilom Can Am Maverick X3.

Posljednju su, desetu etapu završili 46. U ukupnome poretku zauzeli su 35. mjesto, a Nasser Al-Attiyah iz Bahreina je i treću uzastopnu godinu pobijedio.

– Uspjeli smo doći do kraja. Jedva. Prevrnuli smo se na zadnjemu brzincu. Napravio sam kabriolet od automobila, ali još smo tu, došli smo do kraja. Na zadnjemu smo brzincu izgubili alat, dizalicu i lopatu. Morali smo ići jako sporo da ne probušimo gumu, auto se pregrijavao. Dovukli smo se do cijja, 'Dakar' je u džepu. Kako uvijek kažemo – nema predaje, nismo se ni danas predali – rekao je suznim glasom Šaškin dok je pokraj njega uplakani Bitterman brisao suze.

Author: Privatni album foto: Privatni album

– Bilo je jako naporno. Ove su godine na 'Dakaru' 15 dana zgurali u deset. Iskusniji kažu da je ovo bio najteži reli u puno godina. Bez  obzira na sve tehničke poteškoće i na sve trenutke kada smo se bojali da nećemo uspjeti, uspjeli smo skupiti snage i koncentracije i dovući se do kraja čak i sa dobrim rezultatom.

– Kada je auto radio, pokazali smo da možemo. Bili smo i prvi u klasi i drugi i treći i to znači da smo itekako dobri, da nismo za baciti i da možemo parirati najboljima – pričao je uzbuđeni i ponosni Šaškin pa objasnio dramu koju je hrvatska posada doživjela na samom kraju.

Author: Privatni album foto: Privatni album

– Na zadnjemu brzincu dogodio se trenutak nepažnje, na jednoj dini sam došao 2,3 na sat brzo i prevrnuli smo se preko krova, ali smo pali na kotače i uspjeli smo doći do kraja. Sada nas čekaju put do Lime i završno proglašenje. Pozdrav svima u Hrvatskoj, hvala što ste navijali, što ste nas bodrili i bili uz nas! Još smo živi, još smo zdravi, vidimo se uskoro – rekao je Šaškin.

Author: Cro Dakar Team foto: Cro Dakar Team

Čileanski Hrvat Boris Garafulić (55) je u svome Miniju završio na odličnom osmom mjestu. Prošle je godine bio 13. U klasi motocikala pobijedio je Australac Toby Price, u klasi kamiona Rus Eduard Nikolaev, a u klasi SxS Čileanac Francisco Lopez Contardo.

Ovogodišnja utrka je bila duga oko 5500 kilometara, a vozilo se deset etapa. Hrvatska je svoju posadu imala prvi put nakon deset godina. Sa starta u jurnjavu po pustinji krenulo je 126, a do cilja su stigla 52 vozila.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.