Početna Auto 170 pregleda

Svjetska premijera sportskog koncepta s Wankel motorom

MAZDA RX-VISION CONCEPT
Vidi galeriju 1/7
Svjetska premijera sportskog koncepta s Wankel motorom Svjetska premijera sportskog koncepta s Wankel motorom Svjetska premijera sportskog koncepta s Wankel motorom Svjetska premijera sportskog koncepta s Wankel motorom Svjetska premijera sportskog koncepta s Wankel motorom Svjetska premijera sportskog koncepta s Wankel motorom Svjetska premijera sportskog koncepta s Wankel motorom

Mazda je na autosalonu u Tokiju kao svjetsku premijeru pokazala sportski kupe Mazda RX-Vision Concept koji pokreće nova generacija SKYACTIV-R rotacijskog motora

Na autosalonu Tokyo Motor Show koji je otvorio vrata 28. listopada samo za specijalizirane automobilske novinare, Mazda je kao svjetsku premijeru pokazala svoj novi konceptni sportski automobil Mazda RX-Vision Concept koji pokreće nova generacija SKYACTIV-R rotacijskog motora. Posjetitelji će ovaj novitet moći razgledati od 30. listopada do 8. studenog 2015.

MAZDA RX-VISION CONCEPT | Author: Mazda foto: Mazda

Podsjetimo, kako je Mazda kao pravi automobilski Fenix, jer Wankel motor, odnosno kako ga sada Mazda naziva 'rotacijski motor', održava na životu u svojim serijskim modelima, te je taj motor postao i sinonim za ovu marku. Rotacijski motor poznat je po tome kako ima klipove trokutastog oblika koji se rotiraju, a poznati su i po tome kako iz malog obujma razvijaju jako veliku snagu, te su kompaktne i lagane konstrukcije.

Rotacijski motor ima i puno tehničkih problema, među kojima je jedan od najvećih brtvljenje i brtve rotacijskog klipa u komori, a samim time i trajnost motora. Ima velikih problema i oko ispunjenja sve strožih ekoloških normi o ispuštanju štetnih tvari u okoliš.

MAZDA RX-VISION CONCEPT | Author: Mazda foto: Mazda

Kod friško predstvljenog sportskog automobila Mazda RX-Vision Concept rotacijski motor smješten je ispod prednjeg poklopca, a pogon je izveden samo na stražnje kotače, što će vjerujemo ispuniti toplinom oko srca svakog istinskog zaljubljenika u sportsku vožnju. Za sada se radi samo o konceptu, ali lako je moguće kako će ovo prerasti u skoroj budućnosti i u neki serijski model, no u ovom trenutku je prerano o tome govoriti.

MAZDA RX-VISION CONCEPT | Author: Mazda foto: Mazda

Unatoč tehničkih poteškoća oko motora, Mazda je uspješno komercijalizirala rotacijski motor, prvi put sada daleke 1967. godine modelom automobila Mazda Cosmo Sport 110S iza kojeg su redovito dolazili novi modeli s rotacijskim motorom. Najuspješnijih Mazdin automobil s rotacijskim motorom je Mazda RX-7 koja je ujedno najprodavaniji automobil na svijetu s rotacijskim motorom koji je u razdoblju od 1978. do 2002. godine proizveden u 811.634 primjeraka. Modernija verzija Mazda RX-8 s rotacijskim motorom proizvodila se od 2003. do 2012. godine, ali je na kraju prestala proizvodnja, jer Mazdin rotacijski motor nije mogao ispuniti sve oštrije ekološke norme o emisiji štetnih tvari.

MAZDA RX-VISION CONCEPT | Author: Mazda foto: Mazda

Tijekom godina Mazda je uložila veliki napor i sredstva u razvoj rotacijskog motora pokušavajući poboljšati pouzdanost te smanjiti potrošnju i emisiju štetnih plinova. Mazda je ujedno jedini proizvođač automobila koji je pobjedila na legendarnoj maratonskoj utrci 24 sata Le Mansa s natjecateljskim automobilom pokretanim rotacijskim motorom. Mazdi je to pošlo za rukom 1991. godine s trkaćim automobilom Mazda 787B.

MAZDA RX-VISION CONCEPT | Author: Mazda foto: Mazda

Trenutačno se u svijetu ne proizvodi serijski automobil pokretan rotacijskim motorom (ne računajući neke vojne verzije). U Mazdi i dalje rade na usavršavanju tog motora i vjeruju kako će korištenjem svoje najmodernije tehnologije SKYACTIV-R moći u bliskoj budućnosti opet ponuditi serijski automobil pokretan rotacijskim motorom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.