Početna Auto 4151 pregleda

U Hrvatsku stigla nova Hyundai Kona. Ovo su detalji i cijene

FOTO: Hyundai

Automobil je radikalno drugačiji od svojeg prethodnika, a Hyundai je definitivno bio vrlo hrabar s dizajnom

Hyundai je jučer navečer u Zagrebu predstavio novu generaciju jednog od svojih najpopularnijih modela, malog SUV-a Kone. Ovo malog, treba se uzeti s rezervom, jer nova Kona je osjetno porasla u odnosu na stari model. Osim toga i dizajn je drastično promijenjen pa prošla generacija praktično nema nikakve poveznice s novom.  

Automobil je radikalno drugačiji od svojeg prethodnika, a Hyundai je definitivno bio vrlo hrabar s dizajnom. Nakon originalnog Tucsona iz njihovih dizajnerskih studija izašao je još jedan auto ekstremnog izgleda. I to u čak tri varijante koje se mnogo razlikuju, pogotovo na prednjem dijelu. Naime, klasična Kona, Kona Electric i Kona N-Line imaju različite prednje dijelove.

Author: Hyundai foto: Hyundai

Najzanimljiviji detalj na svima njima je veliko horizontalno svjetlo koje se provlači čitavom širinom prednjeg dijela. Ukupno gledano najzanimljivije izgleda električna verzija koja uz to svjetlo ima i desetke pikseliziranih LED elementa u donjem dijelu odbojnika. Električna verzija stiže tijekom ljeta, a sada su tu već klasični model koji izgleda malo agresivnije i robusnije, i N Line koji je dobio  dobio jedinstvene prednje i stražnje odbojnike te atraktivne kotače od čak 19 inča. 

Author: Hyundai foto: Hyundai

Kona je osjetno narasla kako bi se više distancirala od Bayona. Auto je čak 15 cm duži od prethodnika i sada mjeri 436 cm u dužinu što ga čini jednim od najvećih modela u B segmentu. Međuosovinski razmak je veći 6 centimetara, a auto je također i 2,5 cm širi. Sve to  je rezultiralo s više mjesta u unutrašnjosti. Auto u klasi ima najveći prostor na stražnjim sjedalima a tu je i rekordni prtljažnik za klasu od 466 litara. 

Author: Hyundai foto: Hyundai

Unutrašnjost također ima potpuno drugačiji dizajn nego do sada i uređena je vrlo futuristički, u vrlo sličnom stilu kao Ioniq 5. Kona u seriji ima 12,3-inčne instrumente koji su zapravo spojeni s dodirnim zaslonom istih dimenzija.  

Najnovija tehnologija uključuje, među ostalim, digitalni ključ za otključavanje, zaključavanje i pokretanje automobila korištenjem pametnih telefona ili satova, ažuriranja softvera bez odlazaka kod ovlaštenog distributera te čitav niz sustava za pomoć u vožnji.

Author: Hyundai foto: Hyundai

Kona je dostupna u ukupno 16 boja eksterijera s mogućnošću krova u 2 tona i 8 boja interijera. Za interijer je na raspolaganju sedam tema, a materijal je dostupan u koži, tkanini ili kombinaciji boja.

Author: Hyundai foto: Hyundai

Nova generacija ovog modela bit će dostupna u nekoliko varijanti pogonskih izvedbi, uključujući potpuno električne, hibridne modele, i modele koji koriste benzinske motore. Osnovni benzinski motor s blagim hibridnim sustavom i dalje ima 120 KS,  a snažniji benzinski  blagi hibrid ima 198 KS. Nudi se automatski mjenjač s dvostrukom spojkom ili ručni, a kod snažnijeg modela može se dobiti i pogon na sve kotače što je zaista rijetkost u ovoj klasi. Hibridni model ima snagu sustava od 141 KS, a podaci o električnim varijantama saznat će se tijekom ljeta.

Author: Hyundai foto: Hyundai

Nova Kona u hrvatskoj košta od 22.990 eura u osnovnoj benzinskoj varijanti, dok hibridna košta od 29.990 eura. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.