Početna Auto 1205 pregleda

Sretan rođendan! Opel slavi 120. godišnjicu proizvodnje auta

Opel slavi 120. rođendan
FOTO: Opel

Njemačka tvrtka vrlo je rano postala pojmom pouzdanosti, robusnosti, ali i priuštiva luksuza i započela svoju 'vladavinu' na tržištu

Opel slavi 120. rođendan | Author: Opel foto: Opel

Adam Opel je 1862. godine u Rüsselsheimu osnovao malu tvrtku koja je proizvodila i prodavala šivaće strojeve i bicikle te je u tome bila jedna od najboljih u svijetu. Tri desetljeća poslije Adam je umro, a njegova obitelj je naslijedila tvrtku pa se odlučila upustiti u proizvodnju automobila. U partnerstvu s izumiteljem Friedrichom Lutzmannom 1899. godine je napravljen dizajn prvog automobila nazvana Opel Patentmotorwagen System Lutzmann.

Opel slavi 120. rođendan | Author: Opel foto: Opel

No ti automobili nisu baš bili uspješni pa je Opel 1901. godine započeo suradnju s francuskim proizvođačem Automobiles Darracq France. Već sljedeće godine je predstavljen prvi uspješan automobil Opel Darracq, koji je koristio Opelov dizajn te ADF-ovu šasiju i motore. U sljedećih desetak godina njemačka tvrtka je postala pojmom pouzdanosti, robusnosti, ali i priuštiva luksuza i započela 'vladavinu' na tržištu. 

Opel slavi 120. rođendan | Author: Opel foto: Opel

Kroz cijelo stoljeće proizvodnje automobila Opel je prodao više od 70 milijuna automobila, a mnogim modelima je stvarao trendove. Poznati su automobili poput Rekorda, Omege, Corse, Kadetta i Astre, koji su u posljednjih 50 godina uvijek bili među najprodavanijima, a tu su i modeli s oznakama GSi i OPC, koji su nudili odlične performanse po povoljnim cijenama. 

Opel slavi 120. rođendan | Author: Opel foto: Opel

Točno za 120. godišnjicu bit će predstavljena i šesta generacija Opelova 'bestsellera' – Corse. Riječ je o modelu koji je već 37 godina na tržištu, a svakom generacijom postiže sve veću prodaju. Ova njemačka tvrtka je najavila kako bi novi model trebao biti jedan od tehnološki najnaprednijih gradskih mališana, a zasad je otkriven samo dizajn prednjega svjetla. 

Opel slavi 120. rođendan | Author: Opel foto: Opel

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi u raspravu.